18-11-2019 16:00 | Door: Albert Biondina

Er is geen ontkomen aan: de productie en consumptie van voedsel moet anders om klimaatverandering tegen te gaan. Een hele uitdaging als je bedenkt dat er in 2050 wereldwijd 10 miljard monden te voeden zijn. DuurzaamBedrijfsleven duikt de komende vier weken de voedselketen in en brengt innovaties, succesvolle businesscases en samenwerkingen aan het licht.

Tijdens de themamaand Food & Health zoomt DuurzaamBedrijfsleven in op startups en grote ondernemingen die echt impact maken. Oplossingen voor de wereld van morgen met schaalbare innovaties, onverwachte samenwerkingen en sterke businesscases. Dit en meer kan je allemaal verwachten:

Algen bij het kerstdiner

Zijn algen in de toekomst een vast onderdeel van ons dieet? Als het aan Corbion ligt wel. De micro-organismen zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen en hebben bijzonder veel potentie op het gebied van duurzaamheid. De grote vraag is alleen: wanneer veroveren ze de markt? Corbion weet daar alles van, want het biotechconcern brengt meerdere algenproducten nu al met succes naar de markt.

Dit duo-interview kan je hier al lezen. 

Meer opbrengsten met minder hulpstoffen

Veel en goed voedsel produceren met minder grond- en hulpstoffen, dat is de uitdaging waar de akkerbouw voor staat. Voor aardappelverwerker Lamb Weston / Meijer is bodemgezondheid de basis voor duurzame teelt. Niet alleen om de milieu-impact van de teelt te verlagen, maar ook om voldoende opbrengsten te garanderen in de toekomst. Een uitgeputte bodem zorgt namelijk voor lagere opbrengsten.

Samen met acht vooruitstrevende telers werkt Lamb Weston / Meijer daarom aan maatregelen om de bodem gezond te houden en de opbrengsten te garanderen. Al die maatregelen zijn erop gericht om de bodem zo min mogelijk te belasten. Welke innovatieve oplossingen en nieuwe samenwerkingen dragen hieraan bij?

Dit zijn de best gelezen artikelen van de vorige themamaand:

1) Infographic: op zoek naar het gezondste dieet ter wereld

2) Hoe DSM ondervoeding tegengaat én economische groei stimuleert

3) Gemeente Ede pioniert nationaal en internationaal met integraal voedselbeleid

Duurzame landbouw: de oplossing volgens boeren

Tien miljard mensen voeden in 2050 én de milieu-impact van de voedselproductie omlaag brengen. Een enorme opgave, die grote gevolgen heeft voor de manier waarop we ons voedsel produceren. DuurzaamBedrijfsleven schoof aan bij Rabo Food Forward, waar Rabobank met boeren, startups en beleidsmakers op zoek ging naar oplossingen. Onder het genot van een CO2-arm diner brainstormden zij over duurzame oplossingen voor lokale landbouw- en voedselvraagstukken. Iedereen was het erover eens: de landbouw moet zichzelf opnieuw uitvinden. Maar hoe?

Deze reportage kan je hier al lezen.

Gezond en duurzaam gedrag ‘verkopen’

Keuzevrijheid bieden, de massa bedienen én de consument stimuleren om gezonder en duurzamer te eten; het is een ingewikkelde balans. Wat is de verantwoordelijkheid van retailers? En doen zij genoeg? Supermarkten en horeca doen steeds meer om consumenten te verleiden met duurzame en gezonde producten. Toch denkt wetenschapper Joline Beulens van Amsterdam UMC dat er veel meer moet gebeuren én dat het kan. “Alles lijkt er nu op ingericht om juist de ongezonde keuze makkelijker te maken.”

Voedsel van de toekomst

In 2050 ziet de supermarkt er compleet anders aan. Hoe dan? Het wordt een plek waar je informatie en ideeën kan uitwisselen over voeding en gezondheid, maar ook een persoonlijk voedingsadvies kunt ontvangen. We consumeren steeds minder dierlijke producten, waardoor we op zoek moeten gaan naar plantaardige, voedingsrijke alternatieven zoals kweekvlees, insecten, algen en zeewier. Doordat de consument wordt meegenomen in het productieproces en ziet hoe deze producten worden gemaakt, zal hij het voedsel van de toekomst gaan accepteren en consumeren.

Luister ook naar onze Green Leaders podcast met Kees Aarts, mede-oprichter en CEO van Protix:

Agrobosbouw: De boer als bosbouwer

Het huidige voedselsysteem moet op de schop om de wereldbevolking te kunnen voeden én de milieuschade te beperken. Tegelijkertijd worden de gevolgen van klimaatverandering steeds merkbaarder. Voldoende voedsel, duurzaam geproduceerd. Bij agrobosbouw combineren boeren de teelt van meerjarige planten, zoals bomen en struiken, met eenjarige gewassen, zoals groenten en granen.

Maersk bestrijdt voedselverspilling

In de strijd tegen voedselverspilling zoekt containerrederij Maersk sinds 2018 op bijzondere wijze de samenwerking met startups op. Een groot deel van het verspilde voedsel gaat namelijk verloren tijdens transport. Het doel van de samenwerking: optimaal gebruik maken van elkaars kennis en expertise, om gezamenlijk naar nieuwe hoogtes te stijgen. “Startups zijn de crazy thinkers. Die creativiteit is essentieel.”

Hoe Nederland koploper in gezonde en duurzame voeding wordt

Nederland is de op één na grootste landbouwexporteur van de wereld, na de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research en Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hiermee heeft Nederland een belangrijke rol in het voeden van de groeiende wereldbevolking. Maar hoe worden we nu wereldwijd de onbetwiste koploper op het gebied van gezonde én duurzaam geproduceerde voeding? DuurzaamBedrijfsleven zocht het uit.

Foto: AdobeStock