01-10-2015 07:27 | Door: Chris Thijssen

De Britse voedingsmiddelenproducent 2 Sisters Food Group bouwt een door aardappelafval aangedreven energiecentrale. Hiermee wil de producent uiteindelijk 35.000 ton minder CO2 per jaar uitstoten.

De nieuwe bio-raffinaderij op het fabrieksterrein van 2 Sisters in het Britse Carlisle is volgens het bedrijf de eerste in zijn soort die in de voedingsmiddelindustrie. De raffinaderij gebruikt vier gepatenteerde anaerobe vergisters om gas te winnen uit afval dat ontstaat tijdens de aardappelverwerking in de fabriek.

Wanneer de centrale volledig operationeel is, moet deze 3.500.000 kilowattuur elektriciteit en 5.000.000 kilowattuur stoom per jaar produceren. De duurzame elektriciteit en stoom gaan terug naar de fabriek in Carlisle en verminderen de CO2-voetadfdruk van de fabriek fors.

Afval

Wat na het vergistingsproces aan aardappelafval overblijft, is bruikbaar als meststoffen. Zo komt de ambitie voor zero waste in 2017 volgens het bedrijf een stap dichterbij. 

De plaatsing van de raffinaderij is volgens de producent ook de eerste stap richting het nieuwe duurzaamheidsbeleid van 2 Sisters. Voor dit project wil het bedrijf de komende drie jaar tien van zijn fabrieken uitbreiden met vergelijkbare bio-raffinaderijen.

Daarmee wil de producent zijn CO2-voetafdruk tegen 2018 met 20 procent verlagen. Dat komt neer op een vermindering van 35.000 ton CO2 per jaar.

Voedselverspilling

Andere duurzame ambities van 2 Sisters Food Group zijn onder andere een jaarlijkse vermindering van voedselverspilling met 5 procent en een totale vermindering van watergebruik met 8 procent.

In Nederland heeft 2 Sisters de divisie 2 Sisters Storteboom. Deze divisie produceert in verschillende vestigingen verse en diepgevroren kipproducten voor de Europese markt.

Bron: 2 Sisters Food Group | Foto: 16:9clue, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)