01-10-2015 09:15 | Door: Chris Thijssen

Lidl bespaart in zijn filiaal in Stein 26 procent op het totale energieverbruik. Het filiaal is daarmee de standaard voor alle nieuw te bouwen filialen van de supermarktketen.

Het nieuwe Lidl-filiaal in het Limburgse Stein is voorzien van Led-verlichting en energiezuinige klimaatinstallaties. Hoge isolatiewaarden behouden een constante temperatuur in het filiaal.

Volgens Marcel Ganzeboom, hoofd bouwzaken bij Lidl Nederland, zijn dit maatregelen die bijdragen aan het hoogst haalbare energielabel A++++. “Het nieuwe Lidl-filiaal in Stein is de standaard voor al onze nieuw te bouwen filialen”, zegt hij in een artikel van RVO.nl.

Met de duurzame maatregelen bespaart Lidl in Stein 26 procent op het totale energieverbruik. “Daarnaast is het Limburgse filiaal voorzien van 338 zonnepanelen die alle koelingen in het filiaal voorzien van stroom. Dat is net zoveel stroom als twintig huishoudens per jaar gebruiken”, zegt Ganzeboom.

Energie-efficiëntie

Lidl neemt continu het initiatief om energiebewust te ondernemen, zegt Ganzeboom. Eind 2013 ontving de supermarktketen het ISO 50001-certificaat, dat aangeeft dat in de gehele organisatie energiebewust wordt gewerkt. Volgens Ganzeboom zijn ruim 11.000 medewerkers geschoold in efficiënt omgaan met energie.

“Een andere energiebewuste maatregel is dat wij bij Lidl na 2018 in al onze ruim vierhonderd filialen geen gasaansluiting meer hebben”, zegt hij tegen RVO.nl. “Ook worden filialen voorzien van oplaadpalen voor elektrische voertuigen. Alle nieuw te bouwen filialen voldoen daarmee aan het hoogst haalbare energielabel A++++ en zijn van binnen en van buiten geheel uitgerust met Led-verlichting.”

Lidl bouwt momenteel aan de bouw van een nieuw distributiecentrum in Waddinxveen. Dit centrum, van ruim 50.000 vierkante meter, moet een van de meest duurzame gebouwen van Nederland worden.  

Bron: RVO.nl | Foto: Thomas Schlosser, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)