02-10-2015 09:04 | Door: Thijs ten Brinck

Zoetwarenproducent Mondelez bespaart in zijn chocoladewafelfabriek in België 20 procent karamel dankzij slimme filtering in het productieproces.

Tijdens de productie van de Cha Cha-chocoladewafels dient Mondelez een ruime portie karamel toe. Het overschot druipt van de wafels af en komt dan in contact met wafelkruimels.

chacha

Voorheen was de overtollige karamel, dankzij de vervuiling met de kruimels, niet opnieuw bruikbaar.

De Britse zeven- en scheidingsexpert Russell Finex heeft voor Mondelez een filterinstallatie gebouwd die de karamel weer van de kruimels kan scheiden. Daarmee gaat er in de fabriek nu een vijfde minder karamel verloren.

Schoon filter

“We zochten een oplossing om het productieproces te verbeteren en het verlies van karamel te verkleinen”, zegt Alex Pardon, Continuous Improvement Facilitator bij Mondelez. “We hadden een machine nodig die de stroperige massa van de kruimels kan ontdoen.”

Russell Finex leverde een scheidingsmachine die de overtollige karamel bij een temperatuur van 35 graden Celsius vloeibaar houdt, zodat hij door de zeven stroomt. Daarbij blijven de kruimels achter. De gerecyclede karamel is daarna bij te mengen in de verse karamel. In een smaaktest zijn geen afwijkingen ontdekt en het proces is op schaal doorgevoerd.

Extra voordeel is dat het filter zichzelf schoonmaakt en dat er zo minder filtermateriaal en minder onderhoud nodig zijn.

Bron: Bulkgids, Russell Finex | Foto: Marit & Toomas Hinnosaar, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)