01-10-2015 18:13 | Door: Erik Verheggen

De Tweede Kamer wil van de houdbaarheidsdatum van bepaalde producten af. Deze t.h.t.-datum zou tot veel voedselverspilling bij de consument leiden.

spaghetti

Retailers zijn verplicht pasta, rijst, koffie en snoep te voorzien van een houdbaarheidsdatum. Deze tenminste houdbaar tot (t.h.t.)-datum is voor veel producten overbodig. Ze kunnen nog lang na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden geconsumeerd. Toch is een verlopen datum op een pak spaghetti achter uit het keukenkastje voor veel consumenten reden om het pak weg te gooien.

De Tweede Kamer verzoekt de regering nu, in een motie van Jaco Geurts van het CDA en Carola Schouten van de ChristenUnie, om het Nederlandse EU-voorzitterschap aan te grijpen om de lijst met producten die zijn vrijgesteld van de verplichte datumvermelding, uit te breiden.

Volgens de regering gooien Nederlandse consumenten ieder jaar voor € 2,5 mrd aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo'n € 2,5 mrd aan voedsel.

Bron: Tweede Kamer | Foto: DuurzaamBedrijfsleven Media