05-10-2015 09:19 | Door: Chris Thijssen

Het Amerikaanse biotech-bedrijf Solazyme introduceert naar eigen zeggen de eerste culinaire algenolie. Met het nieuwe product maakt de fabrikant zijn debuut op de consumentenmarkt.

Thrive, zoals de nieuwe algenolie van Solazyme heet, is geschikt om mee te koken, braden, frituren, bakken en voor gebruik in dressings. Volgens de fabrikant heeft de olie een neutrale smaak. Verder bevat het product veel onverzadigde vetzuren, geen transvetten en zeer lage niveaus van verzadigde vetzuren.

Bovendien heeft olie een hoge voedingswaarde, stellen de makers. “Eén eetlepel Thrive bevat dezelfde hoeveelheid goede vetten als een hele avocado”, zegt Mark Brooks, Senior Vice President van Solazyme, tegen Food Navigator. “We zien grote kansen om op deze lancering verder te bouwen met toekomstige voedselintroducties.”

Snelle oogst

Thrive is gemaakt van algen die worden gekweekt in grote fermentatietanks. De algen zijn binnen een paar dagen klaar om geoogst te worden, wat flexibele leveringen van het product mogelijk maakt. Dat is volgens Brooks een compleet nieuw concept in de markt van eetbare olie.

“De meeste oliesoorten om te koken worden gemaakt van gewassen die zijn geplant op grote lappen landbouwgrond”, zegt Brooks tegen de website. “In sommige gevallen, zoals palmolie, zelfs in regenwouden die beter met rust kunnen worden gelaten. De gewassen worden bewaterd en gevoed en pas maanden later geoogst.”

Behalve het snelle productieproces, noemt Brooks ook de teeltlocatie van algen als voordeel.  “We kunnen de fermentatietanks in gebieden met een tropisch klimaat plaatsen en gebruiken, maar ook in steden met strenge winters.”

Consumentenmarkt

Thrive is het eerste consumentenproduct van Solazyme, dat verder onder andere biobrandstof en ingrediënten voor verzorgingsproducten van algenolie maakt. Van het restafval dat ontstaat bij de productie van algenolie maakt de producent daarnaast voedzaam veevoer.

Consumenten vinden Thrive in eerste instantie in de schappen van de Amerikaanse luxe supermarktketen Gelson’s Markets in Californië. Daarnaast is de olie online verkrijgbaar.

Bron: Food Navigator | Foto: Jo, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)