03-10-2015 10:21 | Door: Chris Thijssen

Als Nederlands vee Nederlandse soja eet in plaats van Zuid-Amerikaanse, zou de schade aan het milieu stukken lager zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark in opdracht van Milieudefensie. Soja is een belangrijk ingrediënt in veevoer. Nederland importeert volgens Questionmark jaarlijks ruim 8 miljoen ton soja, waarvan 75 procent afkomstig is uit Zuid-Amerika. Hiermee is Nederland na China de grootste soja-importeur ter wereld.

In Nederland zelf wordt ook soja geteeld. Uit het onderzoek blijkt dat in deze soja veel minder schadelijk is voor het milieu dan Zuid-Amerikaanse soja. Zo zou de schade van varkens- en kippenvlees aan het milieu 27 procent lager zijn, wanneer Nederlandse kippen en varkens soja uit Nederland eten ten opzichte van soja uit Zuid-Amerika. Voor eieren scheelt dat 38 procent.

Afnemende biodiversiteit

Het duurzaamheidsvoordeel van Nederland ten opzichte van Zuid-Amerika komt volgens Questionmark vooral voort uit het feit dat in Zuid-Amerika voor de groeiende sojaproductie regenwouden en ander natuurgebieden worden vernietigd.

Het onderzoeksbureau berekende dat 78 procent van de milieuschade van Zuid-Amerikaanse soja door ontbossing komt. Hierdoor verdwijnen planten en dieren en neemt de biodiversiteit af. Bovendien komt de CO2 die in bomen zat opgeslagen, weer vrij.

Meer landbouwgrond

Milieudefensie roept de Nederlandse veehouderij op om veel meer lokaal geteeld voedsel te gebruiken om het milieu te sparen, waaronder soja. Om al het vee in Nederland te kunnen voeren met lokale soja, moet meer landbouwgrond worden ontgonnen, stelt het rapport.

Milieudefensie wil echter geen nieuwe landbouwgrond voor soja in Europa, maar minder productie en consumptie van vlees, zuivel en eieren.

Bron: Milieudefensie | Foto: Milieudefensie (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)