08-10-2015 12:15 | Door: Chris Thijssen

De Amerikaanse start-up Radical Farm wil met ‘levende salades’ voedselverspilling tegengaan. Na aankoop kunnen consumenten deze slaplantjes nog twee weken goed houden.

De start-up Radicle Farm heeft het idee voor een ‘levende salade’ ontwikkeld. Dit is een bak met slaplantjes met de wortels nog in de grond. Consumenten die de slaplant kopen, kunnen deze nog twee weken goed houden.

Op het moment dat ze de sla willen bereiden, kunnen ze de bladeren oogsten. Er zijn verschillende slasoorten verkrijgbaar.

Met het idee zeggen de oprichters, in plaats van te focussen op uitstel van verval van sla, zich te richten op levensverlenging van de plant. Daarmee hopen ze voedselverspilling te verminderen.

De sla van de start-up groeit door tijdens het transport, in de supermarkt en in de keuken van de consument. Hierdoor blijft de sla langer houdbaar dan voorgesneden slabladeren en kropsla, die soms al in de winkel slap worden of hun smaak verliezen. Als de consument de slaplant voldoende water geeft, kan deze tot twee weken goed blijven.

Hydroponische teelt

De Radical Farm-slaplanten worden geteeld in kassen in New York of New Jersey. De planten groeien in recyclebare bakjes, waarin de sla uiteindelijk ook verkocht wordt.

De precieze teeltwijze willen de oprichters niet prijsgeven, maar het proces houdt volgens hen het midden tussen hydroponische teelt en traditionele landbouw. Door deze mix hoeven de kwekers geen pesticiden te gebruiken en is er minder water nodig. De oprichters hopen in de toekomst dan ook een biologische certificatie te krijgen.

De start-up verkoopt zijn ‘levende sla’-bakjes inmiddels via verschillende groothandels, supermarkten en restaurants in de Verenigde Staten.

Bron: Radical Farm, Civil Eats | Foto: Radical Farm