07-10-2015 07:39 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers en bedrijven uit verschillende landen werken onder de projectnaam Prominent aan de valorisatie van de reststromen van tarwe en rijst. Doel is de ontwikkeling van nieuwe eiwitten.

Prominent is een samenwerking tussen partijen uit verschillende landen. Het Finse onderzoeksinstituut VTT Technical Research Centre of Finland (VTT) leidt het project.

Andere aangesloten partijen zijn onder andere het Nederlandse kennis- en organisatiebureau Bridge2Food, de Italiaanse pastafabrikant Barilla, de Duitse suikerproducent Südzucker en de Britse koekfabrikant United Biscuits.

Eiwithoudende gewassen

Volgens de deelnemende partijen is er een wereldwijde behoefte aan een hogere inname van plantaardige eiwitten, vanuit zowel een duurzaamheids- als voedselgezondheidsperspectief.

Onderzoekers en bedrijven houden zich daarom al langer bezig met de ontwikkeling van nieuwe eiwithoudende gewassen. Het Prominent-project richt zich echter juist op het efficiënt gebruik van de reeds beschikbare grondstoffen.  

Reststromen

Tarwe en rijst zijn na mais wereldwijd de meest verbouwde graansoorten, stelt de VTT. Reststromen die ontstaan bij de verwerking van rijst en tarwe, en als afval worden gezien, bieden volgens het Finse onderzoekinstituut een groot grondstofpotentieel voor de ontwikkeling van nieuwe eiwitten en voedingsvezels. Een efficiënter gebruik van deze restromen zou de verwerkings- en productieprocessen kostenefficiëntier maken.

Het Prominent-project is onderdeel van het Bio-Based Industries van het EU-porgramma Horizon 2020. Dit is een Publiek-Private Samenwerking van € 3,7 mrd tussen de EU en het Bio-Based Industries Consortium. Doel van de samenwerking is de ontwikkeling van een duurzame biobased industrie in Europa.

Bron: Bridge2Food | Foto: mr.bologna, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)