08-10-2015 14:33 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse bedrijf Basf heeft in zijn fabriek in het Britse Littlehampton de productie van nematoden, aaltjes, fors opgeschroefd. In de land- en tuinbouw bestrijden de wormpjes slakkenplagen.

Chemie- en biotechconcern Basf kan op zijn vernieuwde productielocatie in Littlehampton, aan de Britse zuidkust, vanaf nu jaarlijks 190.000 liter aaltjes produceren. 

De rondwormpjes, die Basf onder namen als Nemaslug en Nemasys verkoopt, zijn in trek als alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Ondernemers in de champignonteelt, verbouwers van groenten op de volle grond en siertelers zetten de wormpjes in als middel tegen slakken en insecten.

Biologische landbouw

“De vraag naar deze nuttige organismen is enorm gestegen in de afgelopen vijf jaar”, zegt Graeme Gowling, van Basf Functional Crop Care. Retailpartijen stellen steeds hogere eisen aan de producten die ze inkopen, residuen van bestrijdingsmiddelen moeten zoveel mogelijk beperkt blijven.

De parasitaire aaltjes zijn een natuurlijke vijand van naaktslakken en verschillende insecten, maar ongevaarlijk voor de mens en de gewassen. Ze zijn toepasbaar in de biologische landbouw maar ook als aanvulling op chemische bestrijdingsmiddelen.

Bron: Sierteeltnet, Basf | Foto: LID, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)