06-10-2015 13:57 | Door: Chris Thijssen

Negentien van de 28 lidstaten van de Europese Unie willen hun grenzen niet openstellen voor de teelt van acht soorten genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s).

Dat schrijft Reuters. Volgens de persdienst hebben de lidstaten vooral bezwaren tegen de teelt van Monsanto’s Mon 810 maize, het enige ggo-gewas dat al in Europa wordt geteeld. Dit maisras, dat alleen in Spanje en Portugal wordt verbouwd, staat momenteel onder Europees toezicht.

Het besluit van de lidstaten komt voort uit een wet die de Europese Unie eerder dit jaar aannam. De wet schrijft voor dat lidstaten individueel kunnen beslissen of ze de teelt van ggo’s in hun land willen verbieden. Deze regel werd opgesteld nadat er in Europa verdeeldheid ontstond over de veiligheid van genetisch gemodificeerd voedsel.

De lidstaten konden hun besluit uiterlijk zaterdag doorgeven. Zondag maakte de EU bekend welke negentien lidstaten de ggo’s willen weren. Onder deze landen bevinden zich onder andere Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Strenge wetgeving

Ondanks dat ggo-gewassen in verschillende delen ter wereld worden verbouwd, is het onderwerp in Europa beladen. Veel EU-lidstaten hebben strenge wetgeving op het gebied van ggo’s, vooral uit gezondheids- en ecologische overwegingen.

In alle lidstaten moeten ggo-producten bovendien zijn gelabeld. Met het besluit van de negentien lidstaten lijkt het erop dat verschillende Europese landen deze kwestie binnen de landsgrenzen willen behandelen.

Bron: Reuters | Foto: Rosana Prada, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)