07-10-2015 07:22 | Door: Thijs ten Brinck

Duurzame voedselverpakkingen zijn volgens het Duitse marktonderzoeksbureau Ceresana in opmars. Gerecycled plastic en karton laten een lichte groei zien, terwijl bio-verpakkingen het snelst groeien.

Ceresana heeft de markt voor zestien verschillende verpakkingsmaterialen voor voedingsmiddelen op de Europese markt in kaart gebracht. Voor 2022 verwacht het marktonderzoeksbureau dat er jaarlijks 38,2 miljoen ton verpakkingsmateriaal in de voedingssector omgaat.

Glazen en blikken verpakkingen raken, ondanks de goede recyclebaarheid, marktaandeel kwijt. Consumenten zien glas vooral als zwaar en breekbaar en gaan liever voor plastic alternatieven. Gerecycled plastic laat in de verpakkingsmarkt een groei zien. 

Plastic gemaakt uit biomassa is volgens Ceresana de komende jaren de grootste groeier, met een toename van 15 procent per jaar in het gebruik.

Trends

De toepassing van voedselverpakkingen is volgens het bureau onderhevig aan complexe trends. Enerzijds gaan consumenten steeds meer voor gemak, anderzijds neemt het belang van duurzaamheid in de keuzes toe.

Vanwege de groei in online bestellingen voor voedingsmiddelen voorziet het marktonderzoeksbureau een groei in de vraag naar grotere kartonnen dozen.

Bron: Ceresana, Packagingtoday | Foto: Christian Gahle, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)