07-10-2015 10:27 | Door: Chris Thijssen

Speciale geurapparaatjes zouden het gebruik van pesticiden in de landbouw kunnen vervangen. Dat stellen Mexicaanse onderzoekers.

De onderzoekers aan de Cinvestav-Irapuato University in Mexico werken aan de ontwikkeling van apparatuur die geurstoffen van planten nabootst.

Veel wilde planten produceren geurstoffen om natuurlijke vijanden, zoals wespen en mieren, te lokken. De planten lokken deze insecten om ander ongedierte, zoals rupsen en kevers die hun bladeren aanvreten, te bestrijden.

Nuttig tegen ongedierte

In tegenstelling tot deze wilde planten, maken de meeste landbouwgewassen geen ‘lokgeurstoffen’ aan. Dat komt doordat gewassen zo zijn veredeld dat zoveel mogelijk insecten op afstand blijven.  

Pas in de afgelopen dertig jaar hebben wetenschappers ontdekt dat de geurstoffen juist nuttig kunnen zijn voor de bescherming van bladeren tegen blad-etend ongedierte. De Mexicaanse wetenschappers testen op dit moment apparaatjes die de geurstoffen van planten nabootsen en verspreiden.

Wanneer de geurkastjes hetzelfde effect hebben als echte lokstoffen, kunnen ze volgens de onderzoekers een deel van de gebruikte pesticiden vervangen.

Bron: Cell Press | Foto: Cell Press