09-10-2015 12:14 | Door: Chris Thijssen

Het Nederlandse bedrijf Orfi-food maakt een vezelrijk paneermeel uit reststromen afkomstig uit de aardappelzetmeelindustrie. Hiermee krijgen de reststromen nieuwe waarde.

Orfi-food heeft een technologie ontwikkeld om aardappelvezels te verwerken tot paneermeel, schrijft Food Valley Update. Volgens het bedrijf blijven in de aardappelzetmeelindustrie, nadat het zetmeel uit de aardappelen is gewonnen, veel aardappelvezels over. Deze vezels bevatten relatief veel eiwitten, mineralen en vitamines.

Het bedrijf verwijdert het vocht uit deze vezels en maakt er vervolgens bolletjes van. De bolletjes worden vermalen tot vezelrijk paneermeel. Dit nieuwe kruim neemt volgens Orfi-food tot 30 procent minder olie op dan traditioneel paneermeel. Bij verhitting zouden de voedingsvezels water opnemen dat vet afstoot.

Perspectief

Hiermee speelt het bedrijf naar eigen zeggen in op de vraag naar een lager vetgehalte in voedingsmiddelen. Bovendien liggen de kosten voor de productie van het nieuwe paneermeel lager dan die voor traditioneel paneermeel, stelt het bedrijf.

Volgens Rien Vervoort, directeur van Orfi-food, heeft de technologie veel perspectief. “We kunnen de technologie ook gebruiken voor bijvoorbeeld reststromen die voortkomen uit wortelen, rode bieten of groene bonen”, zegt hij tegen Food Valley Update.

“Zo kunnen we nu paneermeel maken met een kleurtje en dat biedt allerlei nieuw marktperspectief, bijvoorbeeld voor producten voor kinderen of voor extra feestelijke bitterballen.”

Nuggets van visresten

Het eerste product dat Orfi-food met paneermeel op basis van groenten heeft doorontwikkeld, is wortelpaneermeel in combinatie met een visnugget. Hiervoor werkt het bedrijf samen met een bedrijf dat de nuggets maakt van reststromen uit de visserij, zoals te kleine vis en resten van kabeljauw.

De nuggets worden met het wortelkruim van Orfi-food gepaneerd. De bedrijven zijn in overleg met retail- en fastfoodketens om de visnuggets op de markt te brengen.

Bron: Food Valley Update | Foto: José Luis Sánchez Mesa, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)