09-10-2015 09:54 | Door: Chris Thijssen

Het behandelen van geoogste bananen met een natuurlijke fosfolipide verlengt de houdbaarheid van het fruit. Hierdoor blijft het fruit langer verkoopbaar.

Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de South Valley University in Egypte en de University of Winsconsin-Madison. De onderzoekers ontdekten dat bananen die na de oogst worden behandeld met een natuurlijke fosfolipide-oplossing, één tot twee dagen langer houdbaar blijven.

Volgens de onderzoekers kunnen ze bananen hiermee een hogere marktwaarde geven, doordat bananen in de winkel langer houdbaar blijven.

Normaal gesproken worden bananen groen geoogst, waarna ze met etheen worden behandeld. Dit stimuleert het rijpingsproces voordat het fruit wordt gedistribueerd en verkocht. De bananen rijpen gemiddeld vier tot vijf dagen na de etheenbehandeling. Zodra ze geel zijn, worden ze in de winkels gelegd voor verkoop. Hierna zijn ze nog tussen de één en drie dagen verkoopbaar.

Steviger en dikker

Tijdens hun onderzoek bekeken de wetenschappers de mogelijkheden voor het verbeteren van de houdbaarheid van bananen door ze na de oogst te dippen in het natuurlijke lysophosphatidylethanolamine (LPE).

Hierbij dipten ze bananen die voor ongeveer 75 procent groen waren 30 minuten lang in een LPE-oplossing. De bananen werden vervolgens vijf dagen bij kamertemperatuur geobserveerd.

Na die vijf dagen waren de bananen die met de oplossingen waren behandeld steviger en dikker vergeleken met onbehandelde bananen. Daarnaast kregen de behandelde bananen minder snel bruine vlekken.

Bron: American Society for Horticultural Science | Foto: Ian Ransley, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)