09-10-2015 07:34 | Door: Chris Thijssen

Arla Foods introduceert zijn Arlagården-programma voor boeren ook in Nederland. Met het programma richt het zuivelbedrijf zich onder andere op dierenwelzijn en melkkwaliteit.

Volgens Arla Foods (Arla) is het programma een belangrijk onderdeel van zijn strategie. Hiermee richt de Zweeds-Deense zuivelcoöperatie zich op een verantwoordelijke melkproductie. Arla hanteert het programma al in Denemarken, Zweden, Duitsland, België en Luxemburg.

Arla koopt in Nederland voor de productielocatie in Nijkerk melk in bij FrieslandCampina, maar heeft in Limburg en Noord-Brabant ook meer dan vijftig eigen boeren. Bij deze boeren, die per jaar gezamenlijk circa 50 miljoen liter melk aan Arla leveren, gaat het Arlagården-programma binnenkort van start. 

De boeren worden momenteel gecontroleerd op de criteria van het programma. Van hen heeft volgens Wolfgang Rommel, Communication Director Europe bij Arla, een aantal de controles al goed doorlopen. De andere boeren worden de komende maanden getest. 

Antibiotica

Met het Arlagården-programma verlangt Arla van boeren dat hun melk voldoet aan verschillende kwaliteits- en gezondheidseisen. Daarnaast ligt in het programma de focus op dierenwelzijn. Boeren moeten hun koeien in een diervriendelijke omgeving houden, die de dieren zowel lichamelijk als psychologisch gezond houdt.  

Daarnaast mogen dieren niet meer preventief worden behandeld met antibiotica. Wanneer zij vanwege ziekte antibiotica nodig hebben, mag alleen een veearts die toedienen.

Schadelijke chemicaliën

Verder is een milieuvriendelijke productie een belangrijk onderdeel van het programma. Boeren moeten de natuur rondom de boerderij behouden. Daarnaast moeten ze het gebruik van voedingsstoffen optimaliseren en ernaar streven om slechts een minimale hoeveelheid schadelijke chemicaliën te gebruiken bij bijvoorbeeld het reinigen van stallen.

Arla maakt ook bekend het Arlagården-programma in Groot-Brittannië te gaan uitrollen. In dit land werkt het bedrijf samen met zo’n 3.000 boeren.

Bron: Arla Foods | Foto: Arla Foods