12-10-2015 12:04 | Door: Chris Thijssen

John F. Kennedy International Airport in New York is een aardappelboerderij rijker. Hier verbouwt JetBlue Airways aardappelen voor de chips die passagiers tijdens hun vlucht krijgen.

Op de T5 Farm, ongeveer 2.200 vierkante meter groot, teel Jet Blue in 3.000 kisten aardappelplanten, kruiden, bieten en rucola. Het is de bedoeling dat elke oogst meer dan 455 kilo blauwe aardappelen opleverd. Speciale planten op de boerderij moeten vogels en andere wilde dieren uit de omgeving afschrikken.

Volgens de low-fare luchtvaartmaatschappij JetBlue Airways is de T5 Farm de eerste boerderij op een vliegveld. De boerderij is een experiment op het gebied van farm-to-air-innovaties en is bedoeld om de landbouw in New York te promoten.

JetBlue Airways

5,7 miljoen chipszakjes

JetBlue Airways ontwikkelde de T5 Farm in samenwerking met Terra, de fabrikant van de Terra Blues-chips, die passagiers van JetBlue Airways gratis krijgen tijdens hun vluchten. De luchtvaartmaatschappij serveert de  blauwe chips sinds zijn oprichting in het jaar 2000. Per jaar distribueert het bedrijf meer dan 5,7 miljoen zakjes van deze chips.

De T5 Farm is ook bedoeld voor de partners van JetBlue Airways in Terminal 5 van het vliegveld. Met de gekweekte kruiden en groenten van de boerderij zijn deze restaurants meer zelfvoorzienend. De voedselresten die in de restaurants overblijven, worden bovendien gecomposteerd. Dat gebeurt in samenwerking met Air Ventures en Royal Waste Services.

Het experiment met de boerderij past in de duurzaamheidsvisie van JetBlue Airways, waar een gezondere vliegveldomgeving onderdeel van is. Hiermee wil de luchtvaartmaatschappij zijn klanten bewust maken van onder andere klimaatcompensatie, composteren en klimaatverandering.

Bron: JetBlue Airways | Hoofdfoto: JetBlue Airways, Tekstfoto: Ann Larie Valentine, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)