13-10-2015 12:15 | Door: Chris Thijssen

AgruniekRijnvallei, producent van veevoeders, speelt in op het aanstaande snavelkapverbod in de pluimveehouderij. Met speciaal structuurvoer krijgen kippen met volledige snavels toch voldoende voedingsstoffen binnen.  

In de pluimveehouderij worden snavels van kippen, hanen en kalkoenen veelal afgeknipt om onderling verenpikken tegen te gaan. Vanaf 2018 komt er een verbod op snavelkap. Hiermee wil staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Economische Zaken het dierenwelzijn van pluimvee vergroten.

Het afknippen van snavels heeft volgens AgruniekRijnvallei echter veel invloed op het gedrag van de hennen. Kippen met een volledige snavel zouden selectiever voer opnemen, waardoor ze niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen.

Om de structuurwaardes van het voer af te stemmen op het gedrag van pluimvee zonder afgeknipte snavel, investeert het bedrijf in het optimaliseren van het voer.

Uniforme structuur

Daarvoor verlaagt veevoederproducent het aandeel te fijne en te grove delen in het voer, zodat de structuur meer uniform wordt. Het voer werd al langere tijd enkelvoudig gewalst. Hiernaast bewerkt AgruniekRijnvallei nu ook een gedeelte van de grondstoffen om de fijne delen extra te binden. Van bepaalde grondstoffen worden de fijne delen met behulp van een speciale techniek extra afgezeefd.

Deze bewerkingen resulteren volgens het bedrijf in een uniform structuurvoer, waarmee elke hen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit zorgt voor een goede darmgezondheid en hoge weerstand bij de hen.

Bron: AgruniekRijnvallei | Foto: United Soybean Board, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)