13-10-2015 12:29 | Door: Chris Thijssen

Follow Your Heart, een bedrijf dat veganistische mayonaise en kaas maakt, lanceert nu een ei waarvoor geen kippen nodig zijn. Het ‘ei’ is 6 maanden houdbaar, wat voedselverspilling kan verminderen.

VeganEgg, zoals het product heet, is een poeder, gemaakt van onder andere algenbloem, algenproteïne, gemodificeerde cellulose en edelgist. Door het poeder te mengen met water kunnen gerechten als roerei, quiches en frittata’s worden gemaakt.

Het ei-vrije ‘ei’ geeft in deze gerechten volgens Follow Your Heart de structuur van echte eieren. Daarnaast kan het product dienen als bind- en rijsmiddel voor deeg. VeganEgg bevat veel vezels, maar minder calorieën en vet dan echte eieren, stelt het bedrijf.

Een verpakking van 113 gram staat gelijk aan een dozijn eieren. Verder kan VeganEgg langer worden bewaard dan echte eieren; na productie is de houdbaarheid van het product zes maanden. Dit zou voedselverspilling kunnen tegengaan.

Eiwit

Een collega van Follow Your Heart, Clara Foods, maakt een vergelijkbaar product. De start-up produceert in een laboratorium vloeibaar eiwit, met behulp van zelf gemodificeerde gist. Het product is echter vooral bedoeld voor bedrijven die eiwit in hun producten willen vervangen, zoals sommige pastaproducenten.

Het product van Follow Your Heart, is niet hoofdzakelijk bedoeld als ingrediënt voor voedingsmiddelen, maar als een op zichzelf staand product. Het bedrijf ziet VeganEgg dan ook als een echte vervanger voor eieren.

Het product is vanaf eind oktober in eerste instantie te koop via Amazon. Een verpakking kost circa $ 7.

Bron: Sprouted Magazine, Follow Your Heart | Foto: Alper Çuğun, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)