13-10-2015 14:09 | Door: Thijs ten Brinck

De bouw van een megakas in Australië waarin met zonne-energie en gezuiverd zeewater groenten worden verbouwd, is begonnen. Het Nederlandse bedrijf Van der Hoeven bouwt de kas.

Kassenbouwexpert Van der Hoeven realiseert in het Australische Port Augusta een innovatief glastuinbouwproject. Het complex, met een totale oppervlakte van 140.000 vierkante meter, gebruikt voor de elektriciteits-, warmte- en zoetwatervoorziening uitsluitend zonnewarmte en zout zeewater.

“Dit geïntegreerde energiesysteem is wereldwijd het eerste in zijn soort”, zegt Svante Bundgaard, CEO van onderaanemer Aalborg CSK. “Het is een slimme methode om verschillende energiebehoeften te vervullen en het bespaart geld en voorkomt CO2-uitstoot.”

Zonnecentrale voor groenten

De Australische teler Sundrop Farms produceert in de nieuwe kas tomaten, courgettes en andere groenten op een duurzame manier, zonder pesticiden. Halverwege 2016 zal het € 103 mln kostende complex in gebruik zijn.

Het Deense bedrijf Aalborg CSP bouwt voor de Australische kas een grote zonnecentrale. Hierin richten 23.000 duizend draaibare spiegels zonlicht op een centrale toren.

De hitte die hier ontstaat gebruikt Sundrop om stoom te maken. Daarmee wekt de glastuinbouwer zijn eigen elektriciteit op. De overgebleven warmte zet het bedrijf in om zeewater te ontzouten, zodat het bedrijf ook voor sproeiwater zelfvoorzienend is.

De warmte die na het de elektriciteitsproductie en het ontziltingsproces overblijft, blaast Sundrop de kassen in .

Bron: Allborg CSP, RenewEconomy