16-10-2015 14:05 | Door: Thijs ten Brinck

Melkveebedrijf Koepon, van auto-importeur Pon Holdings in het Friese Feerwerd, verlicht zijn stallen met LED-lampen en wekt duurzame stroom op met duizenden zonnepanelen.

De melkkoeien van Koepon in Feerwerd hebben volgens boer Pon een prima leven. Ruim vierhonderd koeien lopen vrij rond in de nieuwe ligboxenstal, die is verlicht met LED-lampen.

pon

Die lampen draaien grotendeels op de zonne-energie die valt op de 3.700 zonnepanelen op het dak. Pon tegen RTV Noord: "Als ik een koe was zou ik een Koepon-koe willen zijn."

Melkkoeien en heilige koeien

Naast de ligboxenstal voor het dierenwelzijn en de zonnepanelen en LED's voor efficiënt stroomgebruik heeft Pon ook geïnvesteerd in duurzame warmteproductie. Koepon koelt de door de koeien geproduceerde melk in een koeler die de ontrokken warmte teruglevert aan de verwarmingssystemen van het boerenbedrijf.

De Friese melkveeboerderij is eigendom van de familie Pon. De familie is grootschalig actief met de import van auto's van de Volkswagengroep maar heeft ook belangen in de scheepsbouw en verschillende andere industrieën. Daarnaast heeft Pon boerenbedrijven en koeienfokkerijen in verschillende landen. Stierenspermaleverancier Alta Genetics is onderdeel van Pon Holdings.

Bron: Solar Magazine, RTV Noord | Foto: Allie_Caulfield, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)