19-10-2015 07:51 | Door: Chris Thijssen

Mark Post, ontwikkelaar van de eerste kweekburger, hoopt zijn innovatie binnen vijf jaar op de markt te brengen. Om dit te bespoedigen, start de onderzoeker het bedrijf MosaMeat.

Dat meldt BBC News. Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht, presenteerde de eerste hamburger gemaakt uit stamcellen van runderen twee jaar geleden. De productie ervan kostte zo’n € 250.000.

Volgens Post kan de kweekburger binnen vijf jaar op de markt worden gebracht. In eerste instantie als exclusief product, maar later, wanneer de vraag groeit en de prijs daalt, ook als gangbaar product in de supermarkt.

MosaMeat

Om de marktintroductie te ondersteunen en de productie van de burger goedkoper te maken, starten Post en zijn collega’s het bedrijf MosaMeat. Peter Verstrate, hoofd van de nieuwe onderneming, heeft vertrouwen in een succesvolle marktbetreding van de burger.

“Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de burger als een alternatief voor vlees wordt geboden, steeds meer mensen het uit ethische overwegingen het niet kunnen laten ons product te kopen”, zegt hij tegen BBC News.

Met de kweekburger willen Post, Verstrate en hun collega's een alternatief bieden voor de intensieve veehouderij. Daarnaast kan gekweekt vlees volgens hem bijdragen aan het voeden van een groeiende wereldpopulatie.

Bron: BBC News | Foto: Hielco Kuipers, via Museum Boerhaave (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)