21-10-2015 07:36 | Door: Thijs ten Brinck

Het Brits-Luxemburgse investeringsfonds Althelia investeert € 11,5 mln in duurzame veehouderij in Brazilië. Het project herstelt het regenwoud en geeft de boeren hogere inkomsten.

Twintig rundveehouders mikken binnen het pilotproject Novo Campo op een vijf keer hogere vleesproductie, mogelijk gemaakt door productievere en duurzame landbouwmethoden. Tegelijkertijd herstelt het project in de Braziliaanse staat Mato Grosso 10.000 hectare regenwoud.

Van al het rundvlees dat wereldwijd op borden ligt, is 20 procent afkomstig uit Brazilië. Het land kapt jaarlijks enkele miljoenen hectares Amazone-regenwoud om aan de vraag te voldoen.

Bosvrije hamburgers

Met het project wil de rundveesector ervaring op doen om op tijd tegemoet te komen aan de eisen van inkopers, zoals McDonalds, Walmart en Cargill. Grootverbruiker McDonalds heeft toegezegd in 2020 geen vlees meer te verkopen waarvoor bossen gekapt zijn.

“Deze bedrijven hebben een ambitieus beleid maar ze komen niet in de buurt van de doelstellingen omdat de duurzame toeleveringsketen er gewoon niet is”, zegt Juan Carlos Gonzalez-Aybar, Althelia’s directeur voor Latijns-Amerika, tegen Impact Alpha. “Behalen van de doelen vergt grote investeringen in de sector.

Vrijwillige CO2-rechten

Samen met een lokaal instituut leren de boeren hun land beter te beheren en zuiniger om te gaan met veevoeder en water. In eerste instantie beslaat het project twintig boeren met samen 34.000 koeien. Voor 2020 willen de partners het project opschalen naar tweehonderd veehouders en 100.000 hectare bos herstellen.

Althelia investeerde eerder in projecten voor duurzame cacao in Peru en houtskool in Kenia. Die projecten zijn gefinancierd aan de hand van de hogere opbrengsten door duurzame productiviteitsverhogingen, gekoppeld aan inkomsten uit CO2-offsetprogramma’s van bijvoorbeeld vliegmaatschappijen.

De Novo Campo pilot komt nog niet in aanmerking voor CO2-rechten, omdat de reductie van het programma nog niet gecertificeerd is.

Bron: Althelia, Impact Alpha | Foto: A C Moraes, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)