22-10-2015 09:24 | Door: Chris Thijssen

Het zaaien van peen op stroken papier, in combinatie met afdekken met zand of compost, kan onkruidgroei onderdrukken. Hierdoor kunnen telers besparen op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Dat schrijft Groenten & Fruit. DLV Plant, onafhankelijk advies- en onderzoekspartner voor de plantaardige sectoren, testte de toepassing van stroken papier bij het zaaien van peen het afgelopen seizoen in een proef van het initiatief Quality Carrots.  

In dit initiatief onderzoekt DLV Plant in Nagele samen met telers naar methoden om de kwaliteit van de peen te verhogen.

Minder herbiciden

Uit de proef bleek dat zaaien op papier de onkruidontwikkeling aanzienlijk kan onderdrukken. “Dat is gunstig voor gangbare telers vanwege besparingen op herbiciden en vooral voor biologische telers die nu vaak 70 à 80 uur per hectare kwijt zijn aan de bestrijding van onkruid”, zegt Johan Wanders van DLV Plant tegen Groenten & Fruit.

Volgens DLV Plant is de methode eenvoudig. Een stationair opgesteld precisie-zaaielement zaait op een kleverige strook papier, die onder het zaaielement wordt getrokken. De strook wordt vervolgens afgedekt met een tweede papierstrook.

Afbreekbaar papier

Vervolgens wordt de zaadstrook uitgereden over het veld, waarna het geheel wordt afgedekt met zand of met onkruidvrije compost. Net als bij rechtstreekse zaai, komt na bevochtiging de kieming op gang.

Het in Nagele gebruikte papier komt van het Britse bedrijf Terraseed. Het materiaal wordt binnen enkele maanden na het leggen volledig afgebroken. DLV Plant onderzoekt ook de mogelijkheden van de methode voor toepassing bij de teelt van andere gewassen.

Bron: Groenten & Fruit | Foto: Ag Inspire, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)