22-10-2015 12:19 | Door: Fitria Jelyta

Bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food in Poeldijk start in 2016 met de installatie van 16.000 zonnepanelen. Hiermee is het bedrijvenpark naar eigen zeggen het duurzaamste van Nederland.

ABC Westland krijgt 16.000 panelen van zonnepanelenleverancier en -installateur SolarNRG. De panelen moeten jaarlijks een totale energieopbrengst van 4 miljoen kilowattuur opleveren. Volgens ABC Westland is het terrein in 2016 de grootste zonne-energieproducent in Zuid-Holland en het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland.

Het bedrijvenpark wekt met de zonnepanelen 40 procent van het totale stroomgebruik van de verhuurde bedrijfspanden duurzaam op. Daarnaast verlagen de panelen de CO2-uitstoot jaarlijks met 2 miljoen kilo. Zo speelt ABC Westland in op de eis van de internationale supermarkten voor de verlaging van CO2 footprint van groente en fruit.

Het bedrijventerrein verwacht dat het grootschalige project zich binnen 7 jaar terug verdient. Een SDE+ subsidiebeschikking helpt de businesscase voor het bedrijventerrein rond te krijgen.

ABC Westland agri&food

Duurzaamheidsbeleid verbreden

In januari 2016 start het bedrijvenpark met de aanleg van de zonnepanelen, in mei 2016 is de installatie operationeel. Naast de zonnepanelen voorziet de parkbeheerder de nieuwe bedrijfspanden op het terrein ook van goede isolatie en LED-verlichting. Verder gebruikt het terrein restwarmte uit koelinstallaties om kantoren te verwarmen.

Op het bedrijventerrein in Poeldijk zijn ruim 100 bedrijven gevestigd, waarvan het grootste deel gespecialiseerd is in agri & food producten en diensten. ABC Westland huist ook het nieuwe groothandelscentrum Food Center Westland. Hiermee zijn groothandelsbedrijven voor de detailhandel en horeca gevestigd op het terrein. 

 

Bron: ABC Westland | Foto: ABC Westland (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)