Mark van Baal, Follow This over nieuwe koers olie-industrie: 'Het moet én het kan'

Mark van Baal is oprichter van vereniging Follow This. Door het indienen van klimaatresoluties op aandeelhoudersvergaderingen wil Follow This de olie-industrie zover krijgen haar emissiedoelen in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. ‘De olie-industrie kan het klimaatakkoord van Parijs maken of breken’, zegt Van Baal in de Green Leader podcast. 

Mark van Baal verruilde zijn goedbetaalde baan als verkoper van koelsystemen voor een baan als journalist. Toen bleek dat hij in die rol niet de maatschappelijke impact kon maken die hij wilde, richtte hij de vereniging Follow This op. Follow This dient als aandeelhouder klimaatresoluties in op de aandeelhoudersvergaderingen van grote oliebedrijven. Het doel: zorgen dat zij zich committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs.  

Een ambitieus doel 

Een ambitieus doel dat Van Baal in het begin sceptische reacties opleverde, maar hij zette door. “Het klinkt heel ambitieus, maar ik denk dat het moet én dat het kan.” Bij Shell heeft hij samen met institutionele beleggers al successen geboekt. Shell is de enige oliemaatschappij met klimaatdoelen en neemt ook verantwoordelijkheid voor de CO2-uitstoot van haar producten (scope-3 emissies).  

In bovenstaande podcast spreekt presentator Paul van Liempt met Van Baal over de ambitie van Follow This, Van Baal's achtergrond en wat duurzaam leiderschap volgens hem inhoudt. 

Vond je deze podcast gaaf?

Abonneer je dan voor meer op:

Meer over Mark van Baal?

Bekijk het profiel 

Interview: Paul van Liempt


Deel deze pagina