Green Leader Cees Buisman, Wetsus: 'Alleen maar rijk worden is niet weggelegd voor mij’

Cees Buisman wist al vroeg dat “alleen maar rijk worden” niets voor hem was. Als wetenschappelijk directeur van expertisecentrum Wetsus en hoogleraar Biologische Kringlooptechnologie aan de Universiteit van Wageningen brengt hij nu bedrijven en wetenschap op het gebied van waterinnovaties bij elkaar.

De waterinnovaties die bij Wetsus worden ontwikkeld, worden vaak onderdeel van toepassingen die al bestaan. “Die gaan soms revolutionair beter functioneren”, zegt Buisman. Ook draagt Wetsus bij aan radicaal nieuwe oplossingen. Een voorbeeld daarvan is blue energy. Daarbij wordt stroom opgewekt door zoet en zout water bij elkaar te brengen. “Waar de rivieren de zee instromen, kunnen we ongeveer 20 procent van de Nederlandse stroomproductie voor onze rekening nemen.”

Er staat al een installatie op de Afsluitdijk. De volgende kans ziet Buisman in Katwijk. Financiering is daarbij nog een uitdaging, omdat de techniek duur is.

Idealisme

In Buisman’s jeugd schetste de Club van Rome apocalyptische toekomstbeelden van klimaatverandering. Op de middelbare school dacht hij al na over een zinvolle toekomst. Idealisme is belangrijk voor hem. “Je kunt naar de wereld kijken hoe die wordt en naar hoe die zou moeten worden." Hij vindt dat de nadruk op het laatste moet liggen. Zowel bij bedrijven als bij de overheid.

Buisman vindt dat het bedrijfsleven een rol heeft in het aanpakken van klimaatverandering, maar ook de overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen. “Dit kun je niet alleen aan bedrijven overlaten. Als de overheid geen leiderschap toont, dan zijn we verloren.”

Nederland als innovatieland

Buisman hoopt dat een innovatie als blue energy 'Nederlands' blijft. Het is één van de thema's waar hij vindt dat de overheid leiderschap moet tonen. “Ik vind dat we in Nederland veel zuiniger moeten zijn op innovaties die met Nederlands belastinggeld en Nederlands ondernemerschap tot stand zijn gekomen”, zegt Buisman. "We hebben nu iets echt helemaal Nederlands, wat ook supergoed in Nederland past, dan moet je toch proberen om dat ook Nederlands te houden."

Vond je deze podcast gaaf?

Abonneer je dan voor meer op:

Meer over Cees Buisman?

Bekijk het profiel 

Interview: Paul van Liempt | Foto: Rianne Lachmeijer


Deel deze pagina