Green Leader Maayke Damen, Excess Materials Exchange, geeft waarde aan afval

Maayke Damen richtte samen met Christian van Maaren Excess Materials Exchange op. Dat is een digitaal platform waarop bedrijven hun overtollige materialen kunnen uitwisselen. Door de grondstoffen een identiteit te geven, krijgen ze waarde. Afval een waarde geven is dan ook de missie van Damen.

Maayke Damen bedacht het grondstoffenpaspoort dat aan de basis staat van Excess Materials Exchange. Op deze digitale marktplaats worden met behulp van innovatieve technologieën vraag en aanbod van materialen bij elkaar gebracht. "Dat afval waarde is, is een hele grote paradigma verschuiving", stelt Damen.

Het ego niet langer centraal

Damen stelt dat we lange tijd in een wereld hebben geleefd waarin het ego centraal staat. Nu we grote uitdagingen als grondstoffenschaarste en klimaatverandering willen oplossen, is die houding niet meer houdbaar, omdat het ego verandering kan blokkeren. Daarom is Excess Materials Exchange zelf ook erg ingericht op de samenwerking en het creeëren van een win-win-situatie, zowel voor de bedrijven die hun afval waarde willen geven als de werknemers.

Visie hebben en een groter doel nastreven vindt Damen een belangrijk kenmerk van duurzaam leiderschap. "Dat kun je heel dictatoriaal doen, maar wat wij proberen te doen is win-win situaties creëren, zorgen dat mensen in hun kracht staan en dat ze kunnen floreren.” 

Lees ook: Een datingsite voor materialen

Meer over Maayke Damen?

Bekijk het profiel 

Interview: Paul van Liempt | Foto: Marijn de Wijs Photography


Deel deze pagina