Merijn Everaarts, Dopper: “Je moet eens failliet zijn geweest om jezelf ondernemer te kunnen noemen”

Alle PET-flessen de wereld uit helpen. Met die missie introduceerde Merijn Everaarts de Dopper negen jaar geleden. In de Green Leaders podcast vertelt hij over impact maken en het runnen van een succesvolle scale-up.

Everaarts komt uit een milieubewust gezin. Hij groeide op in Eindhoven, waar aan de rand een groot landhuis stond. “Als kleine jongen was het mijn droom om daar een hotel te beginnen”, vertelt hij. Everaarts doorliep de hotelschool en werkte jarenlang in de horeca en evenementenbranche. De grote hoeveelheid afval die hij daar zag, deed hem besluiten om het roer om te gooien en in 2010 Dopper op te richten.

Een heldere missie

In negen jaar tijd is de Dopper populairder geworden dan ooit. De kleurige waterflesjes zijn bewust gemaakt voor herhaald gebruik. Ze zijn geproduceerd van polypropyleen met een afschroefbaar gedeelte gemaakt van acrylonitril-butadieen-styreen en een ring van synthetisch rubber.

De fles heeft een cradle-to-cradle certificering, waardoor Everaarts precies weet wat voor plastic in de fles is verwerkt. “Het beste is om uit te gaan van virgin plastic, zodat je de fles weer kan terugnemen en in zijn geheel kan recyclen”, zegt hij daarover. Een fles geheel gemaakt van plastic uit de oceaan, dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

Dat de Doppers weer ingenomen en gerecycled kunnen worden, is iets waar veel mensen zich niet van bewust zijn. “Het is niet de bedoeling dat mensen tien Doppers in huis hebben.”

Ondernemer pur sang

Het bedrijf ging in de startfase bijna failliet en daar denkt Everaarts nog regelmatig aan terug. “Je moet een keer failliet geweest zijn om jezelf ondernemer te kunnen noemen. Ik ben langs de rand van de afgrond gegaan en het voelt goed om daar weer uit te zijn gekomen.”

“Ik weet eigenlijk niet wat een ondernemer is’, zegt hij bescheiden over zijn eigen carrière. “Ik voel me niet anders dan in de tijd dat ik in loondienst was bij een bedrijf. De verantwoordelijkheid die ik nu voel, is net zo groot als wanneer ik een catering moet voorbereiden voor vijftig man.”

Meer over Merijn Everaarts?

Bekijk het profiel 

Interview: Paul van Liempt | Beeld: Marijn de Wijs


Deel deze pagina