Michel Scholte, medeoprichter True Price: “We moeten veel transformatiever zijn”

Een economie die waarde creëert voor iedereen. Daar wil True Price aan bijdragen door de ‘echte prijs’ inzichtelijk te maken voor consument en leverancier. Michel Scholte is medeoprichter en uitvoerend directeur externe zaken van True Price: “Ik denk dat het niet te mooi is om waar te zijn.”

Michel Scholte richtte samen met Adrian de Groot Ruiz True Price op. Scholte: “Dit is de kans die er is om armoede uit de wereld te helpen om klimaatverandering in toom te brengen om biodiversiteit te herstellen en eigenlijk de problemen die er op de wereld zijn in balans te brengen en op te lossen.” Grote woorden, maar volgens Scholte is het echt niet zo ingewikkeld. “Het is heel relatief wat moeilijk is en wat niet moeilijk is.” 

Waarde voor iedereen 

Scholte gelooft in een wereld waarin een eerlijke prijs wordt betaald. Die prijs hoeft niet per se de consument te betalen. “Het gaat bij true pricing niet per se om het duurder maken van spullen.” 

Juist door de echte prijs inzichtelijk te maken, kunnen bedrijven daar doelen opstellen. Als een bedrijf bijvoorbeeld in 2030 de sociale en milieukosten wil terugdringen kan het nagaan welke innovatieve projecten of welke samenwerkingen daarvoor nodig zijn. “CSR wordt in een keer heel concreet en kwantitatief", aldus Scholte. 

Muzikanten op de Titanic 

Verandering gaat niet snel genoeg voor Scholte: “We zijn een soort muzikanten op de Titanic die nog een beetje feest geven en de goede stemming erin houden, terwijl we niet moeten spelen op een viooltje, maar het stuur moeten pakken en het roer omgooien. We moeten veel transformatiever zijn.” 

Niet alleen bedrijven kunnen een rol spelen, maar ook consumenten. In de dagelijkse beslissingen kunnen mensen een groot verschil maken, aldus Scholte. Iedereen is een potentiële superman die door andere keuzes te maken in de supermarkt invloed heeft op complete productieketens. “We hebben met die metafoor heel veel in handen om de wereld te veranderen.”

Meer over Michel Scholte?

Bekijk het profiel 

Interview: Paul van Liempt | Fotografie: Bram Willems


Deel deze pagina