Green Leader Erik Does: 'Verandering gaat gepaard met de nodige weerstand'

Udea is de groothandel achter de biologische supermarktketen Ekoplaza. Het nam vorig jaar de kleine Nederlandse supermarktketen Marqt over, waardoor het imperium van Udea nu bijna honderd winkels bestrijkt. Directeur Erik Does is de drijvende kracht achter dit succes. 

In 1980 startte zijn vader een natuurvoedingswinkel in Amsterdam. Toen Does begin twintig was, nam hij het bedrijf van zijn vader over. Hij breidde fors uit en deed meerdere overnames, zoals die van Marqt en Natudis. Ondanks deze uitbreidingen probeert Does zoveel mogelijk mensen binnen het bedrijf persoonlijk te leren kennen. Over zijn leiderschapsstijl zegt de directeur: “Er is gezegd dat ik een dienend leider ben. Ik heb ook niet de behoefte om een CEO te zijn die iets wil doordrukken. Maar ik ben wel eigenwijs, heeft een collega mij verteld.”

Gezonde voeding 

Volgens Does is er steeds meer positieve aandacht voor gezonde, biologische voeding en kunnen we daarmee ziektes bestrijden. "Als je verandering probeert te realiseren, heb je ook weleens de nodige weerstand. Dat is niet altijd leuk, maar het is heel fijn om te zien dat biologische voeding anders dan tien, vijftien jaar geleden steeds meer de norm begint te worden."

Meer over Erik Does?

Bekijk het profiel 

Interview: Paul van Liempt | Fotografie: Céline Wagenmakers. 


Deel deze pagina