Alexander
Suma

CEO

Ibis Power

Informatie

Naam

Alexander Suma

Bedrijf

Ibis Power

Functie

CEO

Leeftijd

40

Wie is Alexander Suma?

Alexander Suma is de oprichter van Ibis Power. Het bedrijf ontwikkelt disruptieve oplossingen voor hernieuwbare energie, onder andere voor hoogbouw en in rampgebieden.

Positie

Alexander Suma studeerde Architecture en Structural Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en behaalde zijn PhD in civiele techniek aan de University of Miami. Na posities bij onder andere onderzoeksbureau TNO en de TU/e richtte hij Ibis Power op in 2012. Het bedrijf is gespecialiseerd in hernieuwbare energieoplossingen voor hoogbouw.

Powernest is het bekendste product van Ibis Power. Dankzij een innovatieve combinatie van wind- en zonne-energie kunnen flatgebouwen en andere hoogbouw daarmee van hernieuwbare stroom worden voorzien.

Persoon

Alexander Suma raakt gemotiveerd als hij ergens een onbalans ziet tussen mens en natuur. Die onbalans gaat de wereld volgens hem niet naar de toekomst brengen. Leiderschap betekent voor hem wakker zijn, dingen zien en daarop acteren. Duurzaamheid ziet hij als de grootste crisis die we momenteel hebben en dat wil hij veranderen. Zijn kracht ligt daarbij in het omverwerpen van oude businessmodellen met zijn nieuwe oplossingen.

Zijn passie voor techniek begon al vroeg. Als kind haalde hij tv’s en radio’s uit elkaar en in plaats van ze weer in elkaar te zetten, maakte hij iets moois van de printplaten aan de binnenkant. Zijn vrije opvoeding heeft volgens hem een grote rol gespeeld in zijn ondernemende drive.

Resultaat

Powernest biedt een oplossing voor duurzame energie in hoogbouw, waar vooralsnog weinig mogelijkheden voor zijn. Daarmee kan Alexander Suma een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Ook ontwikkelde hij de PowerResponse, een soortgelijke innovatie speciaal voor rampgebieden.

In 2019 was Powernest in de running om Nationaal Icoon van Nederland te worden; die prijs kreeg Alexander Suma niet. Door de jaren heen won hij wel 23 andere awards met zijn innovatie. Voor hem betekenen die vooral dat ‘serieuze mensen’ het belangrijk vinden dat zijn product er komt.