Eric
Frijters

Directeur

Fabrications

Informatie

Naam

Eric Frijters

Bedrijf

Fabrications

Functie

Directeur

Leeftijd

48

Wie is Eric Frijters?

Eric Frijters is architect, lector Future Urban Regions en oprichter van ontwerpbureau Fabrications. Hij wil de stedelijke omgeving gezonder en duurzamer maken met innovatieve en integrale oplossingen.

Positie
In 2011 werd Eric Frijters verkozen tot een van de belangrijkste opkomende architecten van Europa: de Europe 40 under 40. Hij ziet een duurzame stad als een gezonde stad. Om die in te richten moeten we de stad op een andere manier ontwerpen. Daarom combineert Fabrications de expertise van architecten, planologen en onderzoekers op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling.

Persoon
Eric Frijters kwam tijdens zijn studententijd in Eindhoven in aanraking met duurzame thema’s. Hij vond dat er in zijn opleiding architecture & planning te weinig aandacht was voor maatschappelijke vraagstukken. Terwijl juist de maatschappelijk relevante opgaven hem als architect gelukkig zouden maken.

De wereld heeft volgens Eric Frijters beslissers nodig die kansen ruiken en vertalen naar interessante innovaties. Fabrications opereert in een niche en heeft volgens hem niet de slagkracht die nodig is om de grote transities te realiseren. Wat hij wel kan doen en als missie oppakt: mensen verleiden met aansprekende ideeën en hen bewegen om aan de slag te gaan.

Resultaat
Eén van die aansprekende ideeën is inmiddels een concreet project: de ontwikkeling van de duurzame Amsterdamse wijk Bijlmer Kwartier. De Bijlmerbajes wordt getransformeerd tot een circulair woon- en werkcomplex dat verwarmd wordt met restwarmte van een lokaal datacentrum. 98 procent van het materiaal van de Bijlmerbajes, blijft behouden. In de groene toren, ooit de plek waar vrouwelijke gevangenen gehuisvest werden, ontwerpt Fabrications onder andere een verticaal park met ruimte voor stadslandbouw en een verzamelplaats voor organisch afval en regenwater.

In onderstaande Green Leader podcast spreekt presentator Paul van Liempt met Eric Frijters over duurzame en gezonde steden, zijn visie op architectuur en de duurzame kantelpunten in zijn leven.