Ingrid
Thijssen

Bestuursvoorzitter

Alliander

Informatie

Naam

Ingrid Thijssen

Bedrijf

Alliander

Functie

Bestuursvoorzitter

Leeftijd

52

Wie is Ingrid Thijssen?

Ingrid Thijssen staat sinds 1 september 2017 aan de top van Alliander. Als eigenaar van een groot deel van de gas- en elektriciteitsnetten in Nederland is Alliander een grote speler in de energietransitie.

Positie
Ingrid Thijssen geeft leiding aan het grootste netwerkbedrijf van Nederland. Iedereen die woont of werkt in Noord-Holland, Friesland, Gelderland of Flevoland is aangesloten op het elektriciteits- of gasnet van Alliander. Als bestuursvoorzitter wil Ingrid Thijssen het voortouw nemen in de overschakeling op duurzame energie. Vanuit die rol nam zij ook deel aan de gesprekken rondom het Klimaatakkoord.

Persoon
Ingrid Thijssen groeide op in een protestants-christelijk gezin, waarin het voor iedereen vanzelfsprekend was om zich in te zetten voor de samenleving. Haar calvinistische opvoeding heeft bijgedragen aan het enorme plichtsbesef waarmee zij zich inzet voor de energietransitie. Ze wordt gedreven door impact en ziet een bedrijf met de grootte van Alliander als een plek waar die impact het grootst is. In 2016 werd ze in Nederland uitgeroepen tot topvrouw van het jaar.

Resultaat
Alliander zorgt ervoor dat alle windmolens, warmtepompen en elektrische auto’s die de energietransitie met zich meebrengt, aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Een enorme uitdaging: het elektriciteitsnet is niet aangelegd op al die extra belasting en overbelasting kan ervoor zorgen dat het licht letterlijk uitgaat. Ingrid Thijssen ziet de energietransitie dan ook als een grote maatschappelijke opdracht. In de podcast vertelt ze onder andere over de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt.