Mark
van Baal

CEO

Follow This

Informatie

Naam

Mark van Baal

Bedrijf

Follow This

Functie

CEO

Leeftijd

52

Wie is Mark van Baal?

Mark van Baal is oprichter van vereniging Follow This. Als oprichter en CEO van Follow This vertegenwoordigt Mark van Baal circa 4.600 aandeelhouders die een duurzame koers voor de olie-industrie voor ogen hebben.

Persoon 
Mark van Baal studeert in 1993 af als ingenieur aan de Technische Universiteit Delft. Vervolgens reist hij in een sales-functie jarenlang de wereld over om koelsystemen te verkopen. Eind 2015 verruilt hij deze baan voor een carrière als energie-journalist. Als blijkt dat hij in die rol oliebedrijven geen duurzame kant op kan sturen, gooit hij het over een andere boeg.  

In 2015 richt Mark van Baal de vereniging Follow This op om zich als aandeelhouder actief op te stellen tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Daarmee betreedt hij een nieuwe wereld. Zijn gebrek aan kennis van de ongeschreven regels in de aandeelhouderswereld zorgt ervoor dat hij verandering voor elkaar krijgt.  

Positie 
Tijdens aandeelhoudersvergaderingen van deze oliebedrijven dient Follow This klimaatresoluties in. Daarin roept de groene aandeelhouder oliebedrijven op om hun emissiedoelen in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs.

Follow This vertegenwoordigt circa 4.600 aandeelhouders die een duurzame koers voor de olie-industrie nastreven. Follow This heeft aandelen in verschillende grote oliebedrijven zoals Shell, BP, Chevron en ExxonMobil en Equinor (Statoil).  

Resultaat 
In 2019 reageerden verschillende oliebedrijven negatief op de ingediende klimaatresoluties. ExxonMobil zette de resolutie niet op de agenda. Chevron, BP en Equinor (Statoil) deden dat wel, maar adviseerden aandeelhouders om tegen te stemmen. Aandeelhouders volgden het stemadvies niet unaniem op. Zo stemde 8,4 procent van de BP-aandeelhouders en 12 procent van de Equinor-aandeelhouders voor de klimaatresolutie. Dit zijn hoge getallen voor een wereld waar de norm is om mee te stemmen met het bedrijfsbestuur.  

De visie van Mark van Baal is dat de olie-industrie het Klimaatakkoord van Parijs kan maken of breken. In onderstaande podcast vertelt hij over de ambitieuze missie van Follow This: “Het moet én het kan.”