Michel
Baars

Directeur

New Horizon Urban Mining

Informatie

Naam

Michel Baars

Bedrijf

New Horizon Urban Mining

Functie

Directeur

Wie is Michel Baars?

Michel Baars is oprichter en directeur van New Horizon Urban Mining. Het bedrijf produceert én levert circulaire bouwmaterialen en behoort inmiddels tot de 5 procent grootste slopers van Nederland. 

Positie 

Michel Baars is oprichter en directeur van New Horizon Urban Mining. Het bedrijf ´oogst´ gebouwen en zet de materialen opnieuw in. Het bedrijf bestaat in feite uit drie onderdelen: een sloopbedrijf, een materialenleverancier en een onderdeel dat focust op sociale impact.  

New Horizon Urban Mining werkt samen met bedrijven als Stiho, Rexel, Elektroned, Knauf en Tetris. Om een beeldmerk te kunnen presenteren voor de circulaire producten die in samenwerking zijn ontwikkeld is Urban Mining Collective opgericht. Die samenwerking met bestaande partijen helpt om volume te maken. Zo maakte New Horizon Urban Mining in samenwerking al de recycling van beton, baksteen en bitumen mogelijk. Tot slot bestaat er een beweging: Urban Mining Community. Daarvoor werkt New Horizon Urban Mining samen met Circl.  

Resultaat 

New Horizon Urban Mining is in korte tijd sterk gegroeid en behoort inmiddels tot de 5 procent grootste slopers van Nederland. 98 procent van de klanten van Michel Baars heeft geen circulaire ambitie, stelt hij. Dat vindt hij niet erg, want juist door een concurrerend alternatief te bieden voor een lineair product maakt zijn bedrijf impact.  

Persoon 

Michel Baars is een ondernemer met een grote bewijsdrang. Na zijn opleiding tot ingenieur Milieutechniek en Milieubeleid volgde hij een studie technische bedrijfskunde om aan te tonen dat economie en ecologie geen tegenovergestelde werelden zijn, maar juist in elkaar passen. Na zijn opleiding werkte hij een jaar bij asbest-verwijderaar CSU. Tot 2014 was hij directeur van het ingenieursbureau Search. Na de verkoop daarvan besloot hij New Horizon Urban Mining op te richten om te bewijzen dat circulair bouwen kan. 

Fotografie: Marieke Odekerken