Ruud
Zanders

Mede-oprichter

Kipster

Informatie

Naam

Ruud Zanders

Bedrijf

Kipster

Functie

Mede-oprichter

Leeftijd

47

Wie is Ruud Zanders?

Op een ethisch verantwoorde en efficiënte manier bijdragen aan het voedselsysteem. Dat is de missie van Ruud Zanders, mede-oprichter van pluimveehouderij Kipster.

Waar de traditionele landbouw gericht is op een efficiënte veehouderij, staat Kipster voor een zo efficiënt mogelijk voedselsysteem. Kipsterkippen eten daarom niets dat ook voor menselijke consumptie geschikt is; hun voer bestaat uit reststromen van de levensmiddelenindustrie.

Persoon
Ruud Zanders, nummer 2 in de Duurzame 100 van Trouw van 2018, was voorbestemd voor het boerenleven. Hij groeide op in Oirlo, bij Venray, op de boerderij van zijn ouders. Na zijn studie algemene agrarische economie in Wageningen nam hij samen met zijn broer het bedrijf van zijn ouders over. Maar na negen jaar ging het bedrijf failliet, mede als gevolg van een vogelgriepuitbraak. Een zware periode, maar niet zonder resultaat. Zanders kreeg de kans om alles wat hij wist over de traditionele landbouw aan de kant te schuiven en opnieuw te beginnen.

Resultaat
Zanders wilde actief blijven in de pluimveehouderij, maar niet langer in een grootschalig bedrijf. Hij werd directeur bij Rondeel, ontwikkelde het lectoraat gezonde pluimveehouderij bij Aeres Hogeschool en ontwikkelde duurzame eierconcepten in zijn nieuwe bedrijf Het Pluimhuis. In 2017 opende de eerste Kipsterstal zijn deuren; inmiddels zijn er gesprekken met afnemers in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

Positie
Duurzaam leiderschap betekent volgens Zanders buiten de gebaande paden treden en openstaan voor kritische geluiden. Daarom zoekt hij actief contact met kritische organisaties als Wakker Dier, die de boerderij complimenteerde over het grootbrengen van haantjes die in de reguliere pluimveehouderij vergast worden. Met Kipster laat Zanders zien dat dierenwelzijn, milieuvriendelijkheid en financieel rendement goed te combineren zijn.

DuurzaamBedrijfsleven ging in het voorjaar van 2019 op bezoek bij de Kipsterstal in het Limburgse Oirlo. In onderstaand interview vertelt Ruud Zanders over zijn ervaringen in de pluimveehouderij en hoe die ervaringen hebben geleid tot de ontwikkeling van Kipster.