Victor
van Tol

Mede-oprichter en directeur

Snappcar

Informatie

Naam

Victor van Tol

Bedrijf

Snappcar

Functie

Mede-oprichter en directeur

Leeftijd

45

Wie is Victor van Tol?

Victor van Tol is mede-oprichter en directeur van Snappcar, het grootste peer-to-peer autodeelplatform van Nederland. Victor van Tol omschrijft het bedrijf als de Airbnb voor auto’s.

Resultaat
Snappcar stelt via het deelplatform circa 500.000 gebruikers in staat om auto’s van andere particulieren te lenen. Snappcar betrekt ook leasemaatschappijen in het bedrijfsmodel. Het autodeelplatform begon klein in Utrecht, maar is inmiddels internationaal actief. Ook op Europees niveau behoort het bedrijf tot één van de grootste partijen. Als autodeelplatform draagt het bedrijf bij aan een duurzame mobiliteitsverandering: een transitie van bezit naar gebruik. Snappcar heeft op dat punt ook een ambitie opgesteld: Het bedrijf wil ervoor zorgen dat het aantal auto’s in Europa met 1 procent vermindert.

Positie
Een duurzame ambitie als deze is nieuw voor Victor van Tol. Voordat hij Snappcar oprichtte had hij al meerdere ondernemingen op zijn naam staan, maar niet eerder ging het om ondernemingen die duurzame impact maakten. Zo is hij medeoprichter van trainingsbureau Van Tol & Balje Software Services en data-analysebedrijf Teezir. Daarnaast werkte hij onder andere als strategieconsultant bij Nolan, Norton & Co en in diverse functies bij BCD Travel.

In 2011 richtte Victor van Tol samen met Pascal Ontijd het deelplatform Snappcar op. Een voorwaarde voor de oprichting va het bedrijf was dat het niet alleen winst moest opleveren, maar ook een legacy moest achterlaten. De invulling van die impact kreeg gaandeweg vorm. Zo merkten Van Tol en Ontijd dat het deelplatform het contact binnen buurten vergroot en dat slim omgaan met mobiliteit leidt tot minder auto’s op de weg.

Persoon
Voor Victor van Tol is ‘af en toe op je bek gaan’ onderdeel van ondernemerschap. Spijt heeft hij zelden, want van fouten leer je.

In onderstaande podcastopname deelt hij zijn visie op impact maken, huidige mobiliteits-ontwikkelingen en leiderschap. “Ik probeer niet om als een soort dictator bovenop de bok te zitten en iedereen te vertellen wat ze moeten doen.”