Volkert
Engelsman

CEO

Eosta

Informatie

Naam

Volkert Engelsman

Bedrijf

Eosta

Functie

CEO

Leeftijd

58

Wie is Volkert Engelsman?

Al 29 jaar pleit Volkert Engelsman voor een eerlijke kostenverdeling in de biologische groente- en fruitsector. Eosta vertegenwoordigt inmiddels meer dan duizend biologische en biologisch-dynamische telers in zes continenten, met afzet in heel Europa en ver daarbuiten. 

Resultaat en positie

Hiermee levert het bedrijf een bijdrage aan gezonde voeding, een beter milieu en sociale verantwoordelijkheid. Door de inspanningen van de boeren en telers zichtbaar te maken, stelt het bedrijf de consument in staat om een weloverwogen product aankoop beslissing te nemen. Het gezond maken van de aarde was één van de achterliggende gedachtes waarmee de CEO het bedrijf oprichtte. Daarbij staat de teler centraal, net als tweehonderd ngo’s waarmee Eosta samenwerkt. In samenwerking met deze maatschappelijke organisaties is de ‘duurzaamheidsbloem’ ontwikkeld, waarbij vrijheid, gelijkheid en solidariteit het uitgangspunt vormen.

Persoon

Volkert Engelsman groeide op in het Duitsland waar hij onderwijs kreeg op een vrijeschool. Hij studeerde bedrijfskunde en economie en in zijn eerste baan bij Cargill USA leerde hij veel over het ondernemerschap, dat hem erg aantrok. Tegelijkertijd verdiepte Volkert Engelsman zich in de antroposofie en verkende hij het spanningsveld tussen maatschappelijk idealisme en commercieel realisme en tussen economie en ecologie. In 1990 ontstond Eosta, dat de slogan ‘where ecology meets economy’ heeft.

Volgens Volkert Engelsman gaat leiderschap altijd uit van een trendsettende minderheid. Een belangrijke vraag is: wil je bij de volgers of de leiders horen. Hij roept andere ondernemers, die actief zijn op het gebied van innovatie en duurzaamheid, op om te durven dromen en doen. “Iedere week, dag, uur zijn er obstakels. Maar waar een wil is, is een omweg. Houd er rekening mee dat een hoop deuren gesloten blijven. Je moet het sowieso alleen hebben van de deuren die wel opengaan om daarmee vol gas te geven.”