Aart
van Veller

Medeoprichter en oud-bestuurder

Vandebron

Informatie

Naam

Aart van Veller

Bedrijf

Vandebron

Functie

Medeoprichter en oud-bestuurder

Wie is Aart van Veller?

Aart van Veller is mede-oprichter en oud-bestuurder van Vandebron, een online marktplaats voor duurzame energie. Vandebron wil Nederland zo snel mogelijk overschakelen op 100 procent duurzame energie.

Positie
Aart van Veller startte vanaf zijn 21e verschillende bedrijfjes, van ledlampen tot brandstofcellen. Die werden nooit heel succesvol, tot hij in 2013 begon met Vandebron, samen met compagnons Remco Wilcke en Matthijs Guichelaar. Het bedrijf wil de energiemarkt op zijn kop zetten door energie van onafhankelijke Nederlandse producenten direct aan klanten aan te bieden. Vandebron heeft zelf dan ook geen productiecapaciteit.

In januari 2020 liet Aart van Veller Vandebron achter zich om tijd met zijn gezin door te brengen en te reflecteren op ruim 12 jaar ondernemerschap.

Persoon
Aart van Veller vindt dat hij zich in een gelukkige positie bevindt, door geboren te worden in een rijk land en gesteund te worden door zijn ouders. Zijn grootste drijfveer is dan ook het verschil maken, met alles dat hij heeft meegekregen. De macrobiotische opvoeding van zijn ouders zorgden er echter voor dat hij als kind een aversie had tegen duurzaamheid. Op zijn 17e kreeg hij van zijn aardrijkskundeleraar het boek ‘Limits to growth’ van de Club van Rome, waardoor hij zich realiseerde dat de manier waarop de economie zich nu ontwikkelt niet houdbaar is.

Resultaat
De vraag naar lokale duurzame energie neemt toe en met inmiddels 185.000 klanten draagt Vandebron daaraan bij. Het verdienmodel van het bedrijf is energiebesparing: het bedrijf rekent geen marge op de energie die klanten verbruiken, maar vraagt een vast bedrag per maand om gebruik te kunnen maken van het platform. Voor Vandebron is het belangrijk om zoveel mogelijk klanten aan te sluiten op dezelfde bron. Daardoor zijn zowel de klant als Vandebron gebaat bij energiebesparing. Een wezenlijk verschil met energiebedrijven die zelf assets hebben, stelt Aart Van Veller.