Alexandra
Van Huffelen

CEO

GVB

Informatie

Naam

Alexandra Van Huffelen

Bedrijf

GVB

Functie

CEO

Leeftijd

52

Wie is Alexandra Van Huffelen?

Alexandra van Huffelen is algemeen directeur van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) Amsterdam. Als CEO geeft zij zelf het goede voorbeeld. Zij heeft geen auto en reist daarom meestal met het openbaar vervoer. Als een auto handiger is, pakt zij een deelauto. 

Persoon

Duurzaamheid loopt als een rode draad door de carrière van Alexandra van Huffelen (50). Ze studeerde bestuurskunde in Leiden en Rotterdam en was vervolgens actief op het gebied van klimaat in functies bij het ministerie van VROM en Essent. In 2010 werd ze benoemd als wethouder duurzaamheid, binnenstad en buitenruimten bij de gemeente Rotterdam namens D66. Daar was ze verantwoordelijk voor de herontwikkeling van de Rotterdamse binnenstad.

Sinds 2014 is ze CEO bij openbaarvervoersbedrijf Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) in Amsterdam. Vanaf juni 2019 combineert ze haar werkzaamheden bij GVB met haar benoeming tot Eerste Kamerlid namens D66. In de Eerste Kamer wil ze zich vooral bezighouden met de onderwerpen klimaat, energie, milieu en de financiering van de zorg. 

Positie

Een belangrijke taak die Alexandra van Huffelen heeft bij het GVB is om ervoor te zorgen dat de groeiende metropool Amsterdam goed bereikbaar blijft. Volgens de CEO is dat belangrijk voor de leefbaarheid en de economie in de stad. De ontwikkeling naar elektrisch vervoer, deelconcepten en andere innovaties vormt daarin een belangrijk onderdeel.

Resultaat

Het Amsterdamse openbaarvervoersbedrijf heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel staan. Het GVB wil in 2025 klimaatneutraal zijn en heeft daarom al een aantal maatregelen genomen. Zo verwarmt het GVB haar werkplaatsen met behulp van stadsverwarming en neemt het bedrijf sinds 1 januari 2019 Nederlandse groene stroom af van leverancier Nuon/Vattenfall. Daarnaast zet het GVB in op schoon vervoer, zoals elektrische bussen. Ook voor de veerponten staat duurzame aandrijving op de planning.

In onderstaande podcast deelt Alexandra van Huffelen haar visie op duurzame ontwikkelingen binnen de mobiliteitssector en op duurzaam leiderschap.