Bas
Ambachtsheer

Directeur

Croonwolter&dros

Informatie

Naam

Bas Ambachtsheer

Bedrijf

Croonwolter&dros

Functie

Directeur

Leeftijd

47

Wie is Bas Ambachtsheer?

Bas Ambachtsheer is directeur bij Croonwolter&dros. De technisch dienstverlener levert intelligente, technologische oplossingen die ervoor zorgen dat de processen in objecten zoals schepen, gebouwen en fabrieken efficiënter werken.

Positie

Bas Ambachtsheer is sinds april 2017 directeur bij Croonwolter&dros. Dat bedrijf maakt onderdeel uit van de stichting TBI. Met een stichting als moederbedrijf kan Croonwolter&dros makkelijk instappen op nieuwe businessmodellen, vrij ondernemend te werk gaan en een grote bijdrage leveren aan de duurzame transitie. De diensten die het bedrijf levert, zijn vaak onzichtbaar. Juist als je er niets van merkt, heeft Croonwolter&dros vaak goed werk geleverd. Het is exemplarisch voor de houding van het bedrijf: het treedt niet vaak op de voorgrond. Zonde, vindt Bas Ambachtsheer. Hij wil daar verandering in brengen.

Voordat Bas Ambachtsheer bij Croonwolter&dros startte, werkte hij onder andere als CEO bij Verosol en als algemeen directeur bij Cofely Energy Solutions. Hij startte zijn loopbaan bij Stork Fokker.

Persoon

Bas Ambachtsheer richt zich op de businessmodellen van duurzaamheid, want daar is geld mee te verdienen. Hij wil daarbij de massa in beweging krijgen, niet de voorhoede. En dat doet hij door te zorgen dat de duurzame optie de betere keuze is.

Als bedrijf valt geld te verdienen met duurzaamheid door integraler te kijken. Bijvoorbeeld door met een duurzame oplossing meer dan alleen een energievraagstuk op te lossen. En deze meerwaarde duidelijk aan de klant communiceren, zodat deze begrijpt dat hij twee dingen krijgt voor de prijs van één. Dat soort combinaties zijn volgens Bas Ambachtsheer heel vaak te maken. Bas Ambachtsheer haalt voldoening uit het vinden van die businesscase.

Resultaat

Croonwolter&dros heeft een aantal opvallende projecten op zijn naam staan. Een aantal daarvan zijn nog in ontwikkeling, zoals de energieneutrale tunnel. Die levert over een heel jaar evenveel energie terug aan het energienet als hij verbruikt. Om dat proces in goede banen te leiden onderzoekt Croonwolter&dros de mogelijkheden voor lokale energieopslag. Op die manier wordt het energienet ontlast. Hiermee heeft Nederland een wereldprimeur in handen.

Ook draagt Croonwolter&dros bij aan het uitrollen van elektrisch busvervoer, werkt het mee aan een slim energiesysteem dat onbalans in het energienet kan oplossen wanneer de energietransitie echt van de grond komt en werd recent een duurzaam hotel opgeleverd waar de hotelkamers kunnen interacteren met de gast.