Els
Boerhof

Managing partner

Goodwell Investments

Informatie

Naam

Els Boerhof

Bedrijf

Goodwell Investments

Functie

Managing partner

Leeftijd

50

Wie is Els Boerhof?

Els Boerhof is managing partner bij Goodwell Investments. Het bedrijf investeert in inclusive growth. Dat wil zeggen: bedrijven in opkomende markten in Afrika en India, die naast financieel rendement ook sociaal of milieurendement opleveren.

Positie

Na haar studie economie en ruim vijf jaar bij Meespierson ging Els Boerhof in 2002 aan de slag bij de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO. Daar was zij verantwoordelijk voor een fonds wat bankiers volgens haar ‘toxisch’ zouden noemen: hoge risico investeringen (vaak in eigen vermogen) in jonge, snelgroeiende bedrijven in opkomende markten. Het FMO werkte op dat moment alleen nog met belastinggeld, maar Els Boerhof zag kansen om de markt erbij te betrekken. Na een ontmoeting met Wim van de Beek, de oprichter van Goodwell Investments die hetzelfde voor ogen had als zij, besloot zij in 2008 over te stappen naar Goodwell Investments.

Persoon

Tijdens haar studie kwam Els Boerhof voor het eerst in aanraking met microfinanciering. Wat haar hier erg in aansprak was de gelijkwaardige relatie die daardoor ontstaat: een investering geeft mensen de kans om zelf hun ideeën te ontplooien en een zaak te beginnen. Ook is het altijd haar droom geweest om aan investeerders te laten zien dat India en Afrika niet alleen maatschappelijke problemen kennen, maar ook heel veel mooie bedrijven die daar een oplossing voor kunnen bieden.

Els Boerhof had al jong geconcludeerd dat ondernemerschap niets voor haar was; toch kruipt volgens haar het bloed waar het niet gaan kan. Ze was tien jaar toen de crisis in de jaren ’90 uitbrak, terwijl haar ouders net hun damesmodezaak flink verbouwd hadden. Ze voelde weinig voor de zorgen die het ondernemerschap met zich meebrengt. Inmiddels geeft het zelf ondernemen haar juist energie: “Het is de kern van ondernemerschap om steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan en te overwinnen.”

Resultaat

Els Boerhof definieert impact maken als een steen in het water gooien en een rimpeling veroorzaken, door als eerste in een nieuwe markt te stappen en te laten zien dat het kan. Zo nam Goodwell Investments een groot risico door in een jong en toen nog erg riskant bedrijf te stappen, dat recentelijk een investering heeft gekregen van Standard Bank, Afrika’s grootste bank. De bank wil nu een programma uitrollen in  14 Afrikaanse landen om zaken te doen met kleine ondernemers. Ook kreeg Goodwell Investments de top 20 CEO’s van Indiase microfinancieringsbanken bij elkaar om de risico’s en misstanden in hun sector aan te pakken.

Naast dat Goodwell Investments inmiddels meer dan 30 miljoen gezinnen heeft bereikt en 15.000 banen gecreëerd, laten de fondsen ook rendementen zien van 15 tot 25 procent per jaar.