Henk Jan
Beltman

CEO

Tony's Chocolonely

Informatie

Naam

Henk Jan Beltman

Bedrijf

Tony's Chocolonely

Functie

CEO

Leeftijd

46

Wie is Henk Jan Beltman?

Henk Jan Beltman staat als chief chocolate officer aan het roer bij Tony’s Chocolonely. Het bedrijf wil de hele chocolade-industrie slaafvrij maken.

Positie

Tony’s Chocolonely werd in 2006 opgericht door journalist Teun van de Keuken in het programma Keuringsdienst van Waarde. Henk Jan Beltman leidt Tony’s Chocolonely sinds 2010 en nam in 2011 een meerderheidsbelang. Hij wil dat het bedrijf over enkele jaren onderdeel is van een grote, wereldwijd opererende chocoladeproducent, om zo de impact te vergroten.

Resultaat

Henk Jan Beltman wil laten zien dat een bedrijf een probleem als slavernij in de cacao-industrie serieus kan nemen en tegelijkertijd commercieel succesvol kan zijn. Tony’s Chocolonely werd al uitgeroepen tot beste werkgever, sterkste merk en één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Commercieel succes is echter een middel, stelt Henk Jan Beltman; het doel is impact te hebben aan het begin van de cacaoketen. Tony’s Chocolonely werkt in West-Afrika samen met 7.500 boeren, maar wil ook concurrenten inspireren om gezamenlijk de hele cacao-industrie slaafvrij te maken. Vorig jaar kondigde Albert Heijn aan de cacao voor het eigen merk Delicata in te gaan kopen volgens de principes van Tony’s Chocolonely. Ook zette het chocolademerk zich in voor de Initiatiefwet Zorgplicht Kinderarbeid, die dit jaar door de Tweede en Eerste Kamer werd aangenomen.

Persoon

Henk Jan Beltman studeerde bedrijfskunde in Groningen. Hij werkte zeven jaar voor Heineken en introduceerde sappenmerk Innocent Drinks in Nederland. Daar ontdekte hij hoe een klein merk dat begaan is met de gezondheid van consumenten kan winnen van grote spelers. In 2013 kreeg Henk Jan Beltman een beroerte, waardoor hij zeven maanden niet kon praten. Dit heeft geen ander mens van hem gemaakt; wel stelt hij zichzelf elke dag de vraag of hij de juiste dingen heeft gedaan. Hij wil trots kunnen zijn op wat hij doet en impact maken is daarin essentieel.

In de Green Leaders podcast gaat Paul van Liempt in gesprek met Henk Jan Beltman over hoe Tony’s Chocolonely andere bedrijven wil aanzetten om samen slavernij in de chocolade-industrie uit te bannen.