Lex
Hoefsloot

CEO

Lightyear

Informatie

Naam

Lex Hoefsloot

Bedrijf

Lightyear

Functie

CEO

Leeftijd

30

Wie is Lex Hoefsloot?

Lex Hoefsloot is medeoprichter en CEO van Lightyear. Lightyear ontwikkelt een elektrische auto waar de zonnepanelen in geïntegreerd zijn. Wat begon als een project voor de World Solar Challenge groeide uit tot een disruptief bedrijf.

Positie
Lex Hoefsloot startte de ontwikkeling van de zonne-auto Lightyear met medestudenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Eerder wonnen zij de World Solar Challenge met de Stella Lux, een elektrische gezinsauto met geïntegreerde zonnepanelen. Deze auto vormt de inspiratiebron voor de Lightyear One, die in 2019 gereed moet zijn.

Resultaat
Als CEO zag Lex Hoefsloot zijn bedrijf in twee jaar groeien van 5 naar 130 werknemers. Lightyear benoemt een aantal uitdagingen die opschaling van elektrische auto’s in de weg staan zoals een goede actieradius, het waarborgen van duurzame herkomst van elektriciteit, schone productie en lage kosten als het om bezit, onderhoud en het gebruik gaat.

Lightyear denkt voor veel van deze uitdagingen een oplossing te hebben. Zo worden automobilisten niet gehinderd door de noodzaak om op te laden doordat de zonnepanelen in de auto geïntegreerd zijn. Dit maakt hen ook niet afhankelijk van de (ontbrekende) laadinfrastructuur. Daarnaast is zonne-energie duurzaam. Of het Lightyear lukt om de introductie van elektrische auto’s te versnellen, moet nog blijken.

Persoon
Als CEO vindt Lex Hoefsloot het belangrijk om niet alles zelf te beslissen, maar beslissingen te laten nemen door mensen die kennis ervan hebben. Deze platte bedrijfsstructuur is nog steeds aanwezig. Dat is belangrijk, want een bedrijf waarin een gezamenlijk doel centraal staat wordt dan bijna vanzelf succesvol, stelt Lex Hoefsloot.

De CEO omschrijft zichzelf als een enthousiaste ondernemer die mogelijkheden ziet. “Als de kans er is dan moet je die ook pakken.” In deze podcast vertelt hij over de kansen voor elektrische auto’s op zonne-energie in Nederland.