Louise
Vet

Directeur

NIOO-KNAW

Informatie

Naam

Louise Vet

Bedrijf

NIOO-KNAW

Functie

Directeur

Wie is Louise Vet?

Louise Vet is hoogleraar ecologie en directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Zij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Deltaplan Biodiversiteit. De soortenrijkdom van Nederland redden, ziet zij als haar missie. 

Positie 

Louise Vet is hoogleraar ecologie en directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen: de KNAW. Zij studeerde in 1978 af in Leiden, vervolgens studeerde zij een jaar in Californië. Zij rondde haar PhD af in 1984 om vervolgens aan de slag te gaan bij Universiteit Wageningen. 

Als nummer een van de Trouw duurzame top 100 las zij de eerste dinsdag van september de duurzame troonrede voor. Met als belangrijkste boodschap dat duurzaamheid een breed thema is dat verder gaat dan de energietransitie. Om de huidige klimaatcrisis het hoofd te bieden, moet de economie in de natuur worden ingepast.  

Persoon 

Louise Vet is al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in de natuur. Tijdens haar studie biologie specialiseerde zij zich in ecologie. Zij is zich sterk bewust van het biodiversiteitsverlies dat tot op de dag van vandaag plaatsvindt. Als optimist, maakt dat haar strijdbaar. Als wetenschapper is zij niet bang om midden in de maatschappij te gaan staan en zich uit te spreken. 

Resultaat 

Als drijvende kracht achter het Deltaplan Biodiversiteit heeft Louise Vet verschillende partijen aan tafel gekregen die zich samen willen inzetten voor biodiversiteitsherstel. Van boer tot supermarkt en van waterschap tot bank. Alleen gezamenlijk is het maken van een businesscase mogelijk en wordt echt impact gemaakt.