Meiny
Prins

CEO

Priva

Informatie

Naam

Meiny Prins

Bedrijf

Priva

Functie

CEO

Leeftijd

57

Wie is Meiny Prins?

Meiny Prins is CEO van greentechbedrijf Priva. Ook lanceerde zij de Sustainable Urban Delta, een initiatief om Nederland de groenste stad van de wereld te maken.

Positie

Meiny Prins begon in 2002 als directeur strategy & new business bij Priva, het bedrijf van haar vader Jan Prins. Het familiebedrijf levert onder andere klimaat- en procesautomatisering voor de glastuinbouw en voor gebouwen. In 2005 werd zij CEO.

Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van MVO Nederland in 2014 gaf Meiny Prins een lezing, waarin zij haar zorgen uitsprak over het verdienmodel van Nederland. Zij introduceerde hier de ‘Sustainable Urban Delta’: haar visie op Nederland als groenste stad van de wereld. Volgens Prins valt daar voor Nederland ook geld mee te verdienen.

Persoon                                                                                             

Als vrouw in een mannenwereld hecht Meiny Prins veel waarde aan gelijkwaardigheid: kennis en kunde staan daarbij altijd voorop. Ze omschrijft zichzelf niet als feminist, maar is soms wel rebels in haar streven naar gelijkwaardigheid. Voor haar was het bijvoorbeeld erg belangrijk om haar eigen naam te houden toen ze ging trouwen, terwijl dit in die tijd niet gebruikelijk was. In 2009 werd Meiny Prins verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar.

Van haar vader kreeg Meiny Prins mee dat hetgeen wat je als mens tot je beschikking krijgt, niet van jou is. Dit in combinatie met haar passie voor architectuur in de leefomgeving van mensen komt tot uiting in haar missie: een leef- en werkomgeving creëren waarin mensen gelukkig zijn.

Resultaat

Prins wil met Priva de verbinding maken tussen greentech en de gebouwde omgeving. Een voorbeeld waarin Priva dit samenbrengt is indoor farming. Het bedrijf bouwde zelf een indoor farm waarin gewassen zonder daglicht gekweekt worden, om te leren hoe dit werkt en wat er nodig is voor opschaling. Vervolgens richtte Priva samen met de Amerikaanse teler 80 Acres en de Britse supermarktreus Ocado een nieuw bedrijf op: Infinite Acres. Dit bedrijf produceert lokaal voedsel in indoor farms in dichtbevolkte gebieden, ongeacht de klimaatomstandigheden.