Mike
Venekamp

Directeur

Atlantis Handelshuis

Informatie

Naam

Mike Venekamp

Bedrijf

Atlantis Handelshuis

Functie

Directeur

Wie is Mike Venekamp?

Mike Venekamp is oprichter van Atlantis Handelshuis. Deze groothandel levert duurzame producten aan lokale afnemers in de kop van Noord-Holland. Niet winstmaximalisatie, maar duurzaamheid en gezondheid staan voorop. Met het nastreven van zo kort mogelijke ketens wil hij bijdragen aan een transitie van het voedselsysteem.

Positie

Mike Venekamp begon zijn carrière in de horeca. Na vijf jaar voor een baas te werken, begon hij voor zichzelf. Op zijn 24ste was hij horecaondernemer. Na zeventien jaar bedacht dat hij iets anders wilde. Naast zijn baan werkte hij al mee aan adviesplatformen, was commissaris voor een sociaal werkbedrijf en hielp mee aan de vormgeving van de stadsvernieuwingsplannen van Den Helder.

Toen drie mannen in zijn café vertelden over hun initiatief: de Tres Hombres. Met dat vrachtschip met een zeil erop, wilden zij op een duurzame wijze, duurzaam geproduceerde producten van ver hiernaartoe verschepen. Mike Venekamp regelde de zaken aan de kade. Al gauw kwam hij tot het inzicht dat hij ervoor wilde zorgen dat duurzamere producten van dichtbij op een transparante manier in de eigen regio vermarkt werden. Dat bracht hem tot de oprichting van Atlantis Handelshuis. Deze groothandel levert lokaal-geproduceerde producten aan lokale afnemers in de kop van Noord-Holland. Het doel is dat een product van veld tot vork in de regio blijft.

Resultaat

Atlantis Handelshuis heeft zich aangesloten bij de Transitiecoalitie Voedsel. Een coalitie van Nederlandse koplopers die werken aan nieuwe oplossingen voor het huidige voedselsysteem. Daar wil Atlantis Handelshuis andere leden inspireren, verbinden en activeren. Nu al helpt Atlantis Handelshuis ondernemers in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe om regionale producten te ver-markten in hun eigen regio.

Persoon

Mike Venekamp schaatste tot zijn pubertijd op hoog niveau. Toen ging het hem tegenstaan en maakte hij de switch naar de horeca. Hij neemt geen blad voor de mond. Als ondernemer vindt hij het belangrijk om dingen aan te pakken. Niet praten, maar doen.

 Fotografie: Céline Wagenmakers