Roland
Pechtold

CEO

GroenLeven

Informatie

Naam

Roland Pechtold

Bedrijf

GroenLeven

Functie

CEO

Leeftijd

49

Wie is Roland Pechtold?

Roland Pechtold is CEO van GroenLeven. Het bedrijf ontwikkelt grootschalige zonnebronnen op locaties met een dubbelfunctie: plekken die een tweede functie krijgen als energiebron. 

Positie

Roland Pechtold werd in 2018 CEO van GroenLeven, maar is zijn hele carrière al werkzaam in de energiesector. Hij kent de Rotterdamse haven van binnenuit. Na verschillende functies bij Vopak en Shell werd hij bestuurslid van Argos Oil. Daarna stond hij aan het roer van NOVA Terminals (voorheen Argos Terminals). Na hier leiding te hebben gegeven aan honderden mensen begon hij bij GroenLeven als werknemer nummer 19. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot 160 medewerkers. 

Persoon

Roland Pechtold is de drie jaar jongere broer van politicus Alexander Pechtold. De broers hadden het nooit met elkaar over de energietransitie en de rol van de overheid daarin. Wel bespraken zij hoe hun werelden werken en wat zij daarin van elkaar konden leren. Van zijn broer leerde Roland Pechtold bijvoorbeeld om geduld te hebben en andere partijen meer ruimte te geven, om gezamenlijk vooruit te komen. Leiderschap begint voor Roland Pechtold dan ook bij vertrouwen en begrip voor andermans positie. 

Resultaat

Roland Pechtold was al enige tijd achter de schermen betrokken bij GroenLeven, voordat hij er in 2018 CEO werd. Het bedrijf had een enorme subsidiepotentie, maar miste nog de expertise en slagkracht om al die projecten daadwerkelijk te gaan bouwen. Roland Pechtold speelde een grote rol bij het binnenhalen van investeerder BayWa, een Duits concern met roots in de agrarische sector. Inmiddels heeft GroenLeven allerlei zonnebronnen gerealiseerd, waaronder het tot dan toe grootste drijvende zonnepark van Europa.