Ruud
Sondag

Voorzitter Raad van Bestuur

Eneco

Informatie

Naam

Ruud Sondag

Bedrijf

Eneco

Functie

Voorzitter Raad van Bestuur

Leeftijd

58

Wie is Ruud Sondag?

Ruud Sondag is directeur van energieleverancier Eneco. In die functie kan hij een rol spelen bij de energietransitie van Nederland: van fossiele naar hernieuwbare energie.

Positie
Sinds mei 2018 is Ruud Sondag directeur van Eneco. Eneco behoort tot de grootste energieleveranciers van Nederland. In 2008 introduceerde het bedrijf haar duurzame strategie, met als doel de continuïteit van energie. Er is volgens Eneco slechts één realistische weg die naar dat doel leidt: door energiewinning, energielevering en energieverbruik te verduurzamen.

Resultaat
Eneco heeft een paar opvallende projecten op haar naam staan. Zoals de bouw van een grote batterij in Duitsland in samenwerking met Mitsubishi Corporation. Met de batterij kan Eneco reservecapaciteit aan het Europese elektriciteitsnet leveren.

Daarnaast ontwikkelt Eneco in samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een warmtepomp met een vermogen van 25 megawatt. Deze moet straks ongeveer tienduizend huishoudens van duurzame warmte uit gezuiverd afvalwater voorzien. De warmtepomp gaat 10 procent van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet in Utrecht op zich nemen en kan de grootste warmtepomp van Nederland worden.

Persoon
Ruud Sondag zit in de Raad van Toezicht van verschillende organisaties, waaronder ProRail en Pooling Partners. Na de afronding van zijn studie Rechten aan de Universiteit van Utrecht in 1986 werkte hij onder andere bij Nedlloyd en Van Gansewinkel (nu Renewi). Van 2001 tot 2012 was Ruud Sondag directeur van deze afvaldienstverlener en grondstoffen- en energieleverancier.

Als directeur bij Van Gansewinkel werd hij bekend vanwege de duurzame koers die hij voor het bedrijf uitzette. Hij omschrijft zichzelf als een pragmaticus en een liberaal, die het geweldig vindt om ecologie en economie te combineren en daar winst mee te maken. Dat is wat impactvol werken voor hem inhoudt. Onder andere daarover gaat hij in onderstaande podcast met presentator Paul van Liempt in gesprek.